30 ביוני 2013

פרק 59 - חוכמת הקבלה היא התורה הנגלית (אותיות קמו-קמז)

פרק 59
חוכמת הקבלה היא התורה הנגלית
אות קמו. בהסתר לומד "תורת הנגלה", בגילוי לומד חוכמת הקבלה
אות קמז. העוסק בתורה קובע, אם עוסק בנגלה או בנסתר
__________________________________________________________________________

בהסתר לומד "תורת הנגלה", בגילוי לומד חוכמת הקבלה

קמו) באופן, שחכמת הקבלה והתורה הנגלית, הם היינו הך. אלא, בעוד שהאדם מקבל מבחינת השגחה של הסתר פנים, והקדוש ברוך הוא מסתתר בתורה (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "וזה שכתוב"), נבחן, שעוסק בתורת הנגלה, כלומר, שאינו מוכשר לקבל שום הארה מתורה דיצירה, ואין צריך לומר עוד מלמעלה ליצירה.
וכשהאדם זוכה לגילוי פנים, כנזכר למעלה דיבור המתחיל "והנה", אז מתחיל לעסוק בחכמת הקבלה. היות, ולבושי התורה הנגלית בעצמם, נזדככו בעדו, ונעשתה תורתו - תורת היצירה, שנקראת "חכמת הקבלה". ואפילו הזוכה לתורה דאצילות, אין הפירוש חס ושלום, שנתחלפו לו אותיות התורה, אלא אותם הלבושים עצמם, של התורה הנגלית, נזדככו לו ונעשו ללבושים זכים מאוד, שהם נעשו בסוד הכתוב "ולא יִכָּנֵף עוד מורֶיך, והיו עיניך רואות את מורֶיך", כנזכר למעלה, שאז נעשו בבחינת "אִיהוּ וְחֲיוּהִי וְגָרְמוּהִי חַד בְּהוֹן"  ]הוא, חיותו ועצמותו אחד הם], כנזכר למעלה.

באופן, שחכמת הקבלה והתורה הנגלית, הם היינו הך. מעולם היצירה ואילך, לאחר שהאדם מתקן את הכלים שלו ועולה בתיקון הפנימי שלו, בכלים הפנימיים, וכל תרי"ג הכלים מקבלים תיקון לראשונה, אז הוא מתחיל לגלות באותה שכבת רצון לקבל המתוקן, את הגילוי הנכון של "קיום המציאות". למה הוא בעצמו בנוי כך, למה ה"עולם" סביבו בנוי כך. ומהי ה"שנה", הסיבתיות, של מה שקורה לו. למה זה עובר עליו בצורה כזאת. וכבר יכול להצדיק במשהו את הבורא, למרות שעדיין נמצא ב"עולמות דפרודא", במצבים שלא מאפשרים לו להרגיש טוב, כלומר, להרגיש נכון את המילוי בכלים. אבל הם מביאים לו בהארה מסוימת את היחס הנכון לתורה, לסיבתיות ולמטרתיות. למה הוא נברא ולאיזו מטרה.

ואז האדם, מתוך השגה שכלית חיצונית ולא מתוך רגש, מתחיל להצדיק את הבורא, את התורה, את כל התכלית, את התוכנה שסובבת "עולם, שנה, נפש". ולכן רק מעולם היצירה ואילך אפשר לדבר על התורה הנגלית, שנקראת חוכמת הקבלה.

וגם כשהאדם לומד בספרי קבלה. זה לא נקרא שהוא עוסק בחוכמת הקבלה, אלא חוכמת הקבלה נקראת  החוכמה של צירוף נכון בין "עולם, שנה, נפש", שהאדם מרגיש על עצמו איך זה עובר עליו, אם הוא נמצא במצב של "קיום המציאות" בדרגת עולם היצירה. אם הוא מרגיש שהתוכנה והכוח שממלא אותו ומלווה אותו בכל התהליך הזה הוא האור העליון הנקרא תורה הנגלית.

לכן חוכמת הקבלה ותורה הנגלית, הם היינו הך, והאדם זוכה לחוכמת הקבלה או לתורה הנגלית, רק אם הוא עובר השלבים ההכרחיים בתיקון הכלים שלו. ולפני כן לא חשוב מה הוא קורא. הוא יכול לקרוא חומש עם פירוש רש"י, או ספרים לגמרי סתומים כמו "ספר הזוהר" או "ספרא דצניעותא". כי מה שקובע את העיסוק של האדם בתורת הנסתר או בתורת הנגלה, הוא מצבו של האדם ולא מה שהוא קורא.

ולא כל אחד באמת עוסק בתורת הנסתר, אלא רק מי שרוצה לגלות על ידי העיסוק בתורה, שהוא נמצא בתהליך של תיקון ועליו להגיע למטרה. רק אם הוא נמצא עם הנקודה שבלב בעבודה מול האורות המקיפים, ומרגיש את הכנפיים שמסתירות ממנו את הבורא, נקרא שהבורא נסתר ממנו. ואז בשבילו הבורא נקרא תורת הנסתר.

מה שאין כן, אם האדם לא נמצא בהרגשה של הסתרה, ולא בכיוון להגיע לתורת הנגלה, אז הקריאה בספרים הקדושים לא מהווה עבורו הסתרה או גילוי, למרות שהם קדושים, וכלל לא נקרא שהוא עוסק בתורה. כי "תורה" נקרא על שם "המאור שבה מחזירו למוטב". לכן רק עבור האדם שכבר נמצא בהשפעת המאור, היא נקראת תורת הנסתר, מצב שבו המאור עוד לא הספיק להחזיר אותו למוטב. ואם המאור עושה עליו את העבודה ומחזיר אותו למוטב בדרגה ראשונה, שהאדם כבר מגיע לתפיסת המציאות במאור הזה, אז כל המציאות בשבילו היא תורת הנגלית.

לכן בחוכמת הקבלה מודדים את האדם לפי אמיתיות המצב, לפי מידת הכוונה שלו, מה הוא רוצה מהעיסוק בעולם הזה. ולא אם למד שנים רבות ונחשב תלמיד חכם וגדול, ומבין על פני השטח מה כתוב בכל הספרים, ויודע אותם בעל פה, ומסוגל לקשור את העניינים, ונראה כלפי העולם כאנציקלופדיה או  כזך וצדיק בתכונות החיצוניות. בכך האדם אפילו לא מגיע לתורת הנסתר, למצב שמרגיש שהכל נסתר ממנו, ולא כל שכן לתורת הנגלה, אלא מתעסק בתורה כ"מצוות אנשים מלומדה"[282], בגלל החינוך.

אלא כל העיסוק בתורה, הוא רק כלפי המאור המחזיר למוטב, כלפי "קיום המציאות", ונמדד מתוך הנקודה שבלב. בהתאם לגודלה ולמידת התיקון שלה באדם, נקבע מיקומו של האדם בסולם המדרגות ונמדד מיהו אותו אדם.

אלא, בעוד שהאדם מקבל מבחינת השגחה של הסתר פנים, והקדוש ברוך הוא מסתתר בתורה (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "וזה שכתוב"), נבחן, שעוסק בתורת הנגלה, כלומר, שאינו מוכשר לקבל שום הארה מתורה דיצירה, ואין צריך לומר עוד מלמעלה ליצירה.
וכשהאדם זוכה לגילוי פנים, כנזכר למעלה דיבור המתחיל "והנה", אז מתחיל לעסוק בחכמת הקבלה. היות, ולבושי התורה הנגלית בעצמם, נזדככו בעדו, ונעשתה תורתו - תורת היצירה, שנקראת "חכמת הקבלה". תלוי באיזה הבחן מסתכלים על ג' העולמות הללו. זאת אומרת, אם מסבירים מהנקודה הזאת, אז אומרים שהמחסום נמצא בחזה דעולם היצירה.

ואפילו הזוכה לתורה דאצילות, אין הפירוש חס ושלום, שנתחלפו לו אותיות התורה, אלא אותם הלבושים עצמם, של התורה הנגלית, נזדככו לו ונעשו ללבושים זכים מאוד, שהם נעשו בסוד הכתוב "ולא יִכָּנֵף עוד מורֶיך, והיו עיניך רואות את מורֶיך", כנזכר למעלה, שאז נעשו בבחינת "אִיהוּ וְחֲיוּהִי וְגָרְמוּהִי חַד בְּהוֹן" ]הוא, חיותו ועצמותו אחד הם], כנזכר למעלה.

בהתאם לשלבי התיקון, האדם שמגיע לעולם האצילות, במידת יכולתו מתקן את רוב הכלי למעט ל"ב האבן, בהשתוות הצורה לבורא. והתיקון הזה מאפשר לו להידבק בבורא, להתייחד עימו, "הוא, חיותו ועצמותו כאחד הם", הנקרא "ישראל אוֹרָיְיתָּא וקודשא בריך הוא, חד הוא". זאת אומרת, סיבת הבריאה, התוצאה מהבריאה, והאדם שעבר עם ה,נפש, שלו בכל התנאים החיצוניים הנקראים "עולם", בסיבה ומסובב הנקראים "שנה", על ידי "קיום המציאות", על ידי התורה, שהאירה לו וקבעה לו את כל דרכי ההתפתחות, הם מתחברים יחד באותו אדם שהגיע לתיקון. כי הוא הגיע לאותו מצב שבו מחשבת הבריאה, שהפעילה את ארבעת הגורמים הללו, "עולם, שנה, נפש וקיום המציאות", מתחברת כולה יחד בתוך אותם ארבעה גורמים.

ולפני כן, ארבעת הגורמים הללו מתחלקים באדם, להוא עצמו, לעולם סביבו, למצבים שהוא עובר, ולמנגנון קיום המציאות שמפעיל אותם. ונראים לאדם כשונים ונפרדים זה מזה, שצריך כוח שפועל על העולם, וכוח פנימי שפועל מתוך האדם, ויש דרגות התפתחות שונות, והסיבה היא לא המסובב, והמטרה היא לא המצב כמו בהתחלה. ולאחר שהאדם מגיע לסוף התיקון, מתוך הכלים המתוקנים בלבד, הוא קובע שהכול אחד לא משתנה. וכלל לא היה שוני בין "עולם", "שנה", "נפש" ו"קיום המציאות", אלא כך נראה היה לו מתוך הכלים המקולקלים שלו. ואז האדם מייחד את עצמו עם הבורא, ועם התהליך, ועם התכלית, ועם כל מה שעבר, לאחד שלא השתנה אף פעם.

אלא מחוסר הכרה ובלבול עלו בו כל הדמיונות הללו של מציאות המחולקת ל"עולם", "שנה", "נפש" ו"קיום המציאות". שיש האדם עצמו ומשהו מחוץ לו, סביבה, עולמות ועוד, עד שמתחילה להתקבל בו הצורה האמיתית, שחוץ מהאדם ומהכוח עליון שנמצאים בדבקות אין שום דבר. אותה תמונה שהיתה בו כבר מלכתחילה, אלא היא נסתרת ממנו. כדי שיגלה אותה וירצה לגלות דווקא אותה, ויראה את המצב הזה כטוב ביותר מכל יתר המצבים האפשריים. ומתוך עצמו יקבע את מידת הדבקות שלו באותו מצב הסופי. לכן "עולם, שנה, נפש, וקיום המציאות", שנראים לנו בינתיים כנתונים שונים, נתפסים באדם במשך העלייה בעולמות עשיה, יצירה, בריאה ובכניסה שלו לעולם האצילות, כהרכב אחד שכולו נקרא המציאות.

גם בעולם הזה כל מרכיבי המציאות הללו "עולם, שנה, נפש וקיום המציאות" פועלים על האדם ומורגשים בו בצורה קבועה. אלא הרשימות, הרצונות שגדלים בתוך האדם, גורמים לנו הרגשה של התפתחות הרע בהשפעת העולם עלינו. לכן בחירה של האדם היא רק לסדר את היחס בין "עולם", "שנה", "נפש" ו"קיום המציאות", בצורה הטובה ביותר להתקדמותו למטרה. כי האדם הוא המרכיב האקטיבי, הפעיל, בכל התהליך הזה.

כך גם בכל העולמות הרוחניים. למרות שיש בהם כוחות למיניהם של מלאכים, שרפים, שדים ורוחות, נשמת האדם היא החלק שמפעיל את כולם. כמו הצמחים והחיות והבהמות בעולם הזה, שתכליתם לשרת את האדם. ואנחנו המפעילים את כל העולם, בהפעלה נכונה שלו יכולים ליהנות בעולם ולהתקדם איתו יחד. אבל מחוסר ידיעה איך להפעיל נכון את העולם ולהתייחס אליו בצורה נכונה, גורמים לעולם עוונות שחוזרים אלינו.

גם בעולמנו וגם בעולמות הרוחניים, נפש האדם היא שמפעילה את כל המציאות. והכול נמצא בהמתנה, במצב הכן, האדם אמור רק להפעיל אותו. לכן האדם יכול לעבור גלגולים אחר גלגולים של חיים, אבל הם רק שלבים בהבשלת הרצון לקבל, של רצון הולך וגדל ללא תיקון. וכך מגלגול לגלגול הוא מביא לאדם משך שנות חייו יותר ויותר רע, ייאוש ואכזבה. אבל לא באותם מצבים שהאדם כבר מתחיל להתייחס נכון לסביבה. כי כל הביטוי של היחס הוא כלפי הסביבה.

"סביבה" נקרא ספרים, מורה, קבוצה. אבל הכוונה היא בעצם ל"עולם". המטרה השלימה היא שכל העולם יהיה "הוא, חיותו ועצמותו אחד הם", שכל העולם יבוא לדבקות עם הבורא. לפיכך צריך לדאוג לעולם, כמו בדברי בעל הסולם, שהאדם המפותח דואג לכל העולם. כי מתוך התפתחות הרצון, האדם מרגיש שהכלים שעוד לא מסודרים בעולם, הם כלים שלו, שקשורים לגופו, רוצה או לא רוצה. והוא לא יכול לברוח מהמערכת הכללית, אלא חייב לדאוג להם[283].

האדם שמסדר את עצמו נכון כלפי הסביבה, ורואה לפי מה שמתגלה לו מתוך החקירות והמעשים שלו, שהוא והסביבה הם שני מרכיבים משתנים, אז הוא רוצה להשתנות על ידי הסביבה. הוא רוצה לשנות את הסביבה כדי שהסביבה תשנה אותו, ורוצה להשפיע לסביבה כביטוי לרצון שלו להגיע להשפעה לבורא. ואז על ידי המאמצים שהאדם מפעיל, הסביבה והוא עצמו מתחילים להיות מסודרים נכון בתוך האדם.

רק באותם רגעים, זמנים, או מצבים, שהאדם מסדר נכון את היחס שלו לסביבה, הוא מיד נכנס וכביכול קופץ על סרט נע, שמביא אותו ממצב למצב, הנקרא "שנה". כי אז הוא משפיע על הסביבה והסביבה משפיעה עליו, ו"קיום המציאות" פועל להזזת הסרט נע, והאדם עובר למצב יותר מתקדם. שיכול להיות מורגש בו לעת עתה כמצב יותר גרוע. אבל האדם עצמו מפעיל את המרכיבים הללו של "עולם, שנה, נפש וקיום המציאות".

העוסק בתורה קובע, אם עוסק בנגלה או בנסתר

קמז) וכדי לקרב הדבר מעט אל השכל, אתן לך דוגמא. למשל, כי בעוד שהיה האדם בזמן הסתר פנים, הנה בהכרח שהאותיות ולבושי התורה, היו מסתירים את הקדוש ברוך הוא, כי על כן נכשל על ידי הזדונות והשגגות שעשה. ואז היה מוטל תחת שבט העונש חס ושלום, המלבושים הגסים שבתורה, שהם טומאה ואיסור ופסול וכדומה.
אמנם, בעת שזוכה להשגחה הגלויה, ולבחינת תשובה מאהבה, שהזדונות נעשו לו כזכויות, הרי כל הזדונות והשגגות, שנכשל בהם מעת היותו תחת הסתר פנים, הנה נתפשטו עתה מלבושיהם הגסים והמרים מאד, ונתלבשו בבחינת לבושי אור ומצוה וזכויות. כי אותם הלבושים הגסים, בעצמם נתהפכו לזכויות, כנזכר למעלה דיבור המתחיל "ולפיכך", עיין שם היטב, שהמה עתה בחינת לבושים, הנמשכים מעולם האצילות, או בריאה, שהמה אינם מכניפים ומכסים על ה"מורה" יתברך, אלא אדרבה "והיו עיניך רואות את מורֶיך", כנזכר למעלה.
הרי, שאין חס ושלום שום חילוף של משהו, בין תורה דאצילות לתורה שבעולם הזה, דהיינו בין חכמת הקבלה לתורת הנגלה. אלא, שכל ההבחן הוא, רק בבחינת האדם, העוסק בתורה. ושנים, עוסקים בתורה, בהלכה אחת ובלשון אחת ממש, ועם כל זה, לאחד תהיה התורה ההיא בבחינת חכמת הקבלה ותורה דאצילות, ולשני תהיה תורה דעשיה ונגלה. והבן זה היטב.

מהנקודה שמתגלה בלב האדם, האדם אמור להתחיל לגלות את כל הכלים "הרעים" שלו, הלא מתוקנים. ולראות עד כמה הוא נמצא בהפכיות הצורה מן האור המקיף שמאיר עליו (ראה "או"מ" בשרטוט 1). רק אם מעוררים את האור מקיף, אז רואים עד כמה נמצאים בהפכיות ממנו, כי רק "באורך נראה אור"[284]. וכל פעם שהאדם רואה את העביות שלו יותר ויותר גסה (ראה חצים בתוך "עביות" בשרטוט 1), נקרא שהוא עובר זמני הסתר.



שרטוט 1

וכשמתגלה לו ההסתר בכל העביות, ויש לו כבר מסך (ראה "מסך" בשרטוט 2), אז על ידי המסך הוא מתחיל לגלות את האור, את תכונת ההשפעה. כשמגיע אליו האור העליון, הוא מתחיל לתקן את ההסתר שכבה אחר שכבה (ראה שכבות ב"עביות" בשרטוט 2).




שרטוט 2

האדם יכול להשתמש במסך בשכבה זכה, ולאחר מכן בשכבה יותר ויותר עבה. וככל שמשתמש בשכבות עבות יותר, יש לו יותר גילויים. וכך מגיע לגילוי עולמות עשיה, יצירה, בריאה ואצילות (ראה "אבי"ע" בשטוט 2). כי ככל שמתקנים עביות יותר גדולה, זוכים להשגה יותר גבוהה. לכן גודל העביות נקרא "מידת הדבקות בבורא", כי אותה עביות הופכים לזַכות.

ואז את "הכנפיים" שהסתירו לו את הבורא, שהיו מסכים מסתירים על הבורא, האדם לוקח את ההסתרות הללו על עצמו, כדי להיות מעל ההסתרות, ומתייחס לאותן הסתרות כהזדמנות להשפיע לבורא. ובאותם מסכים שהבורא הסתיר את עצמו, האדם מסתיר את הרצון שלו, את הכוונות לקבל לעצמו, את הכוונות "על מנת לקבל". ויכול להתייחס לבורא ולהיות כמשפיע.

לכן כתוב ואז "לא יכנף עוד מוריך, והיו עיניך רואות את מוריך"[285]. כי "עיניים" נקרא אותו האור חוזר שהאדם מפעיל (ראה "או"ח" בשרטוט 2). ובאור חוזר הזה הוא רואה את היחס הנכון של הבורא כלפיו.

הרי, שאין חס ושלום שום חילוף של משהו, בין תורה דאצילות לתורה שבעולם הזה, דהיינו בין חכמת הקבלה לתורת הנגלה. אלא, שכל ההבחן הוא, רק בבחינת האדם, העוסק בתורה. ושנים, עוסקים בתורה, בהלכה אחת ובלשון אחת ממש, ועם כל זה, לאחד תהיה התורה ההיא בבחינת חכמת הקבלה ותורה דאצילות, ולשני תהיה תורה דעשיה ונגלה. והבן זה היטב.

העיסוק בתורה לא תלוי בספר שקוראים, ולא בשפה או במילים שמדברים, או בהצטיינות בידיעות שכתובות בספר. וגם לא בתכונות שהאדם נולד איתן, כמו שכל או זיכרון טוב. אלא רק בכוונה של האדם, מה הוא רוצה מהעיסוק שלו בתורה. והכוונה הזאת, היחס הזה, הם שקובעים אם האדם עוסק בתורה או בקריאה.

"תורה" נקרא לדרוש את המאור המחזיר למוטב. ותוקף המאור שמגיע אליו תלוי בדרישת האדם. וכמה שהמאור משפיע עליו, בהתאם לזה הוא מביא לו תיקון. והאדם שנמצא בתורה, בתחילה נמצא בתורת הנסתר, שהכול נסתר ממנו, ולאחר מכן הכול נגלה.

בעל הסולם אומר באות י"ח, שהכול תלוי ביגיעה של האדם בזמן הלימוד. עד כמה הוא דורש בזמן הלימוד, שהמאור ישפיע עליו ויחזירו למוטב. וזה נקרא איכות היגיעה. איכות היגיעה היא הגורם שקובע כמה מהר מתקדמים וזמן מקדשים.


____________________________________________________________
[282] ישעיהו כט, יג.
[283] ר' יהודה אשלג, "מהות הדת ומטרתה", בתוך: כתבי בעל הסולם, עמ' 398.
[284] תהילים לו, י: "כי עמך, מקור חיים; באורך נראה אור".
[285] ישעיהו ל, כ: "ונתן לכם אדני לחם צר ומים לחץ ולא יִכָּנֵף עוד מורֶיך והיו עיניך ראות את מורֶיך".



29 ביוני 2013

חלק ז' - סדר השגת הבורא


ביאור ל"הקדמה לתלמוד עשר הספירות"
לאותיות קמ"ח - קנ"ו

חלק ז' - סדר השגת הבורא
עמ' בספר 481 - 457





           פרק 63 - סגולה נפלאה לעוסקים בחוכמת הקבלה

פרק 60 - מתורת הסוד לתורת הפשט, לחוכמת הקבלה (אות קמח)

פרק 60
מתורת הסוד לתורת הפשט, לחוכמת הקבלה
אות קמח. הגר"א: לימוד התורה מסוד שבעולם העשיה לפשט שבעולם האצילות, שנפשטה מהסתרות
__________________________________________________________________________

הגר"א: לימוד התורה מסוד שבעולם העשיה לפשט שבעולם האצילות, שנפשטה מהסתרות

קמח) ובזה תבין צדקת דברי הגר"א [הגאון רבי אברהם] מווילנא ז"ל (בסידור, בברכת התורה), שכתב, שמתחילין התורה בסוד, דהיינו, תורת הנגלה דעשיה, שהיא בחינת נסתר, שה' יתברך מסתתר שם לגמרי כנזכר למעלה. ואחר כך, ברמז, כלומר, שנתגלה ביותר בתורה דיצירה. עד שזוכה לפשט, שהוא סוד תורה דאצילות, שנקראת "פשט", משום שנתפשטה מכל הלבושים, המסתירים לה' יתברך, כמבואר.

ההסבר מהו פרד"ס הוא רק מתוך האדם. כי אנחנו תופסים את כל המציאות רק מתוכנו. האדם הוא קופסה שחורה עם חמישה פתחי חושים, שדרכם הוא תופס את העולם שלו, הנקרא "העולם הזה" (ראה "5 חושים" ב"העולם הזה" בשרטוט 1).

ועל ידי חמישה חלקים של הרצון לקבל שעליהם מותקן מסך, האדם תופס את המציאות העליונה, היינו, את מידת השתוותו עם האור. עד כמה המסך שלו משתווה עם האור לפי מידת ההשפעה לאור (ראה "5 חלקי רצון לקבל" ב"העולם העליון" בשרטוט 1).

כך הוא מתאר לעצמו את העולם העליון. כי העולם העליון, כמו העולם הזה, הוא רק ציור של מה שמתארים החושים שלנו. האור מסביב לא ידוע, כי הוא מופשט. אבל בחמישה חושים של האדם, שהם "על מנת לקבל", האדם מרגיש את השפעת האור עליו באותה מידה הנקראת "עולם הזה".

האדם שמתחיל לתקן את עצמו, מתחיל להעמיד מסך כנגד הרצון לקבל, שמחלק את הרצון לקבל שלו לחמישה חלקים, לחמש דרגות עביות (ראה "ש' א' ב' ג' ד'" בשרטוט 1). וכך האדם מודד את עצמו, את המסך שלו, עד כמה הוא דומה לאיזו צורת השפעה של האור (ראה סימן שווה כלפי "השפעה" בשרטוט 1). ולפי הצורה הזו מצטייר בו ציור של העולם העליון.



שרטוט 1

אבל מהו אותו ציור של העולם העליון? מאותם חמשת חלקי הרצון לקבל, דרגות עביות שורש, א', ב', ג', ד', שנמצאים בתיקון יחסי על ידי המסך, ולכל אחד צורת השפעה משלו, נוצר הרכב של צורות השפעה, שמצייר בתוך האדם את התמונה הפנימית, עד כמה כל תרי"ג הרצונות שלו נמצאים בצורה יחסית מתוקנת זה עם זה וקשורים זה לזה (ראה "תרי"ג" בשרטוט 1).

האדם מרגיש את עצמו, את מידת התיקון שלו. ומידת התיקון הזאת היא נקראת תמונת העולם הרוחני. לכן "כל הפוסל, במומו פוסל". וכל המצדיק את הבורא, מצדיק מתוך הכלים המתוקנים שלו. ומחוץ לאדם אין תמונה של עולם, אלא רק מקור קני מידה עליונים של השפעה מוחלטת. והצורות שהאדם לא גמר עדיין לתקן בתוכו כלפי המקור הזה, הן מהוות לו תמונת העולם. אבל לאחר שהאדם גומר לתקן את הכול, אותו עולם נעלם, והוא מזדהה עם אותו כוח עליון של השפעה מוחלטת. לכן "עולם" בא מהמילה העלם והסתר, כי אחר כך הוא נעלם מהרגשתנו.

ולכן מתחילים מעולם של הסתרה ומגיעים לעולם של גילוי. כפי שאומר הגאון מוילנא. שתורה מתחילה מתורת הנסתר, ומגיעה לתורת הנגלה.

עולם האצילות הוא פשט, עולם היצירה הוא רמז ועולם העשיה הוא סוד. כי בו האדם מרגיש הסתר.

לפני שתיקן את עצמו, האדם נמצא בהסתר פנים ולומד תורת הנסתר. הוא רק מבין בצללים, מבחין הבחנות של צורות הסתרה, בתוך האור העליון שמאיר לו מרחוק. ולא יכול לעבור הלאה, עד שלא קובע אותן ההבחנות בהסתר כפול ובהסתר רגיל. באותה ההסתרה הנובעת מהעיסוק בחוכמת הקבלה, בכוונה להגיע לגילוי, לאצילות, לפשט. ולאחר שתיקן את עצמו, התורה נעשית לתורת הנגלה, ונקראת "תורת הנסתר" על שם פעולתה שהאדם גילה את הנסתר, את חוכמת הקבלה.



28 ביוני 2013

פרק 61 - "זה לעומת זה עשה אלוקים" (אותיות קמט-קנג)

פרק 61
"זה לעומת זה עשה אלוקים"
אות קמט. ד' עולמות אבי"ע של הקדושה ערוכים לעומת ד' עולמות אבי"ע של הקליפות
אות קנ. ד' בחינות גילוי ההשגחה שבעולמות
אות קנא. הקליפה של עולם העשיה - מכריע הכול לכף חובה, הקליפה של עולם היצירה - מר על ההשגחה, הקליפה של עולם הבריאה וקליפה של עולם האצילות - מבטל את האהבה
 אות קנב. קליפה דאצילות עומדת לעומת עולם הבריאה של קדושה ולא לעומת עולם האצילות של קדושה
אות קנג. ד' עולמות אבי"ע של הקליפות הם החיסרון של ד' עולמות אבי"ע של הקדושה
__________________________________________________________________________

ד' עולמות אבי"ע של הקדושה ערוכים לעומת ד' עולמות אבי"ע של הקליפות

קמט) ואחר שבאנו לכאן, אפשר ליתן איזה מושג והבחן, בד' העולמות, הנודעים בחכמת הקבלה בשמות: אצילות, בריאה, יצירה, עשיה של הקדושה, ובד' העולמות אבי"ע [אצילות, בריאה, יצירה, עשיה] של הקליפות, הערוכים בסוד "זה לעומת זה", לעומת אבי"ע דקדושה הנזכרים למעלה. ותבין כל זה מהביאור הנזכר למעלה, בד' הבחינות של השגת השגחתו יתברך, ומד' המדרגות של האהבה. ונבאר מתחילה את ד' העולמות אבי"ע דקדושה. ונתחיל מלמטה מעולם העשיה.

ד' בחינות גילוי ההשגחה שבעולמות

 קנ) כי הנה נתבארו לעיל בדיבור המתחיל "והנה", ב' הבחינות הראשונות של ההשגחה, מבחינת הסתר פנים, עיין שם היטב. ותדע, ששניהם הם בחינת עולם העשיה, כי עם כן אִיתָא [יש] בספר עץ חיים (שער מ"ח פ"ג), אשר עולם העשיה רובו רע. וגם אותו מיעוט טוב, שישנו בו, מעורב גם כן יחד עם הרע, בלי להכירו, עד כאן לשונו.

פירוש, כי מצד ההסתר הא', כנזכר למעלה דיבור המתחיל "משאין כן", נמשך שרובו רע, דהיינו, היסורים והמכאובים, שמקבלי ההשגחה הזאת מרגישים, ומצד ההסתר הכפול, נמצא גם הטוב מתערב ברע, ואין הטוב ניכר לגמרי, כנזכר למעלה דיבור המתחיל "והסתר".
והבחינה הראשונה של גילוי פנים, היא בחינת "עולם היצירה", ועל כן אִיתָא בעץ חיים (שער מ"ח פ"ג), שעולם היצירה חציו טוב וחציו רע, עד כאן לשונו. דהיינו, כמו שכתוב לעיל (דיבור המתחיל "אמנם"), שהמשיג הבחינה הראשונה של גילוי פנים, שהיא בחינה א' של האהבה התלויה בדבר, המכונה רק "תשובה מיראה", הוא נקרא "בינוני", והוא חציו חייב וחציו זכאי, כנזכר למעלה.
והבחינה השניה של האהבה (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "הא'"), שהיא גם כן תלויה בדבר, אלא שאין שום זכר ביניהם, מהיזק ורע כל שהוא. וכן בחינה ג' של האהבה, שהיא בחינה א' של "אהבה שאינה תלויה בדבר", הנה הן שתיהן, בחינת "עולם הבריאה". ועל כן אִיתָא בעץ חיים (שער מ"ח פרק ג'), שעולם הבריאה הוא "רובו טוב ומיעוטו רע, ומיעוט הרע אינו ניכר", עיין שם היטב.
דהיינו, כמו שכתוב לעיל (דיבור המתחיל "ואומר"), בפירוש הַבְּרָיְיתָּא, שמתוך שהבינוני זוכה למצוה אחת, הוא מכריע את עצמו לכף זכות, שנקרא משום זה "רובו טוב", והיינו בחינה ב' של האהבה. ומיעוט הרע, שאינו ניכר, שישנו בבריאה, נמשך מבחינה ג' של האהבה, שהיא "אינה תלויה בדבר". וגם כבר הכריע את עצמו לכף זכות, אמנם עדיין לא הכריע את העולם כולו (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "ונתבאר"), שנמצא מזה, שמיעוטו רע, כי עדיין אין האהבה הזו בבחינת נצחיות, כמו שכתוב שם, עיין שם היטב. אמנם, אין המיעוט הזה ניכר, כי עדיין לא הרגיש שום רע והיזק, אפילו כלפי אחרים (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "הב'").
ובחינה ד' של האהבה, שפירושה "אהבה שאינה תלויה בדבר, וגם היא נצחית" (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "מידה" ודיבור המתחיל "ואף על פי"), היא בחינת עולם האצילות. וזה שכתוב בעץ חיים, שבעולם האצילות אין שום רע כל שהוא, ושם סוד הכתוב לא יגורך רע. כי אחר שהכריע גם את העולם כולו לכף זכות, הרי האהבה נצחית ומוחלטת, ולא יצוייר עוד שום כיסוי והסתר לעולם, כי שם מקום גילוי הפנים לגמרי, בסוד הכתוב "ולא יִכָּנֵף עוד מורֶיך, והיו עיניך רואות את מורֶיך". כי כבר יודע כל עסקיו של הקדוש ברוך הוא עם כל הבריות, בבחינת ההשגחה האמיתית, המתגלה משמו יתברך "הטוב והמיטיב לרעים ולטובים", כנזכר למעלה.

באות ק"נ בעל הסולם מתאר איך מסודרים ד' עולמות: אצילות בריאה יצירה עשיה וד' בחינות ההשגחה, אלה כלפי אלה (ראה שרטוט 1).




שרטוט 1

לאחר שהאדם עובר גלגולים בעולם הזה, ללא הכרה מה קורה איתו ומה תכלית מעשיו, וללא השאלה מהו הטעם בחייו, הוא מתחיל לראות את חייו בפרספקטיבה, מתחילת ביאתו לעולם הזה ועד שצריך להגיע למטרה המסוימת, שנקבעה לו מראש עוד בעת לידת נשמתו. ולפני שהאדם מכיר ומבין, הוא מתגלגל לעולם הזה כדי לרכוש רצון לקבל גדול, שיאכזב אותו וידחוף אותו לרצון לקבל באיכות אחרת. לא רצון לתענוגים גדולים, אלא רצון לתענוגים שמקורם איננו נמצא במישור העולם הזה, אלא אי שם מעבר לעולם הזה.

והאדם שמרגיש כך, הוא שמגיע ללימוד חוכמת הקבלה, כאמצעי להשיג את המילוי. ואם הוא לומד נכון, הוא מזמין על עצמו כוחות כדברי הכתוב: "המאור שבה מחזירו למוטב"[286]. ומתחיל לפסוע בדרגות של הכרת העולם הרוחני.

 ומהו אותו עולם רוחני? מה שמתרחש עמוק בתוך הנקודה שבלב. אותה נקודה שבלב מתחילה להתרחב בתוכו ולהרגיש תופעות חדשות, שהאדם לא הרגיש קודם לכן, בזמן שהתפתח במישור העולם הזה, משך גלגוליו הרבים. אלא הרגיש דחף לתענוגים גופניים, לכסף, כבוד, למושכלות.

אבל אם האדם מתחיל לפתח את הנקודה שבלב, אז מתחילות להיבנות בו עשר ספירות של הנשמה, שבהן האדם מרגיש תופעות רוחניות. ובבניית הנשמה מנקודה ועד הרחבתה למבנה אינסופי הנקרא עולם אין סוף, האדם עובר בתחילה שני שלבים ללא הכרה, ללא הבנה, היכן הוא נמצא, הנקראים הסתר כפול והסתר רגיל. ולאחר שעובר אותם, ואוגר בתוכו את כל תרי"ג החסרונות להכרת תכונת ההשפעה, להכרת הבורא, להכרת הרוחניות, אז הוא נכנס לגילוי האור בתוך הרצונות הללו.

וגם הגילוי הזה גם הוא הדרגתי. בשלב הראשון האדם עובר גילוי הנקרא שכר ועונש. ולאחריו גילוי ההשגחה בבחינת האהבה. וכך האדם מגיע לסוף בישול הכלי, לתיקונו המלא של הכלי, הנקרא גמר תיקון. ונעשה דבוק לבורא בתכונת ההשפעה, שאימץ וקיבל על עצמו את כל התיקונים, המתחייבים ממעמד המשפיע.

והשלבים הללו, שבהם האדם מרחיב את הנקודה שבלב עד לגודל של כלי אינסופי, ובהתאם לתיקון הרצונות שלו בא האור העליון על אותן הספירות וממלא את הכלי בהרגשת הבורא, בהרגשת תכונת ההשפעה, הם נקראים מדרגות. והמדרגות הללו מתחלקות לחמש קבוצות עיקריות, הנקראות עולמות.

מעולם אין סוף הכול משתלשל דרך העולמות. בעולם אדם קדמון הנקרא עולם הכתר, השפעת הבורא היא ללא התערבות הנברא. כמו שלומדים מד' בחינות דאור ישר. אבל מעולם האצילות, שהוא כנגד חכמה, מתחיל הנברא. לכן עולם האצילות נקרא שורש או מקור של "עַשַ"ן (עולם, שנה, נפש) וקיום (ראה שרטוט 2), כי הוא שורש להשגחה ולהנהגה, לקשר בין בורא לנברא[287].




שרטוט 2

עולמות אצילות, בריאה, יצירה, עשיה, הם ירידת הכלים של ההנהגה וההשגחה והנשמות שבתוכם, במדרגות שמהוות המעטה של השפעת האור על הנשמות. עולם האצילות נברא, נבנה וסודר כמקור לעולמות בריאה, יצירה, עשייה, כולל העולם הזה, ללא שום הבדל בקשרים, במרכיבים, בפרטים ובמספר החלקים. אלא ההבדל בין דרגה למדרגה, הוא בחומר.

ההבדל בין החלקים והמרכיבים של עולמות אצילות, בריאה, יצירה, עשייה, הוא בדומה למה שיורד ומתראה לנו בעולם הזה כהבדל בין מדַבר, חי, צומח ודומם. אלא בעולמנו מדובר על חומר של רצון לקבל. חומר שהוא שונה לחלוטין. לא שונה במקצת, אלא בעל איכות הפוכה לחלוטין. ומפני שכולנו נמצאים באותה איכות של רצון לקבל, אין לנו יכולת לתאר לעצמנו את התמונה ההפוכה. כי היא הפוכה עוד למטה מהסתר כפול, עד שאי אפשר לעשות שום היפוך שלה ולדמיין ממנה את העולם העליון. למרות שגם בעולמנו יש "עולם", "שנה", "נפש" ו"קיומם".

וכדי להתאים לנו את סדר העולמות עם סדר מדרגות ההסתר והגילוי, מידות התיקון של האדם מרשע לצדיק, מהשגחה שנראית רעה ועד להשגחה טובה. בעל הסולם חוזר על דבריו הקודמים ומספר לנו באיזו תורה האדם עוסק, בתורת הנגלה או בתורת הנסתר, בהתאם למקומות שבהם הוא נמצא בהשגתו, בתפיסתו, בקשר שלו עם הבורא.

תחילה נמצאים בהסתר כפול והסתר רגיל, ולאחר מכן האדם עובר מחסום ונכנס לגילוי, לתיקון הכלים. כלומר, ככל שהוא מתקן את הכלים שלו בהתאם להשפעה, מתגלה בתוך הכלים הללו תכונת ההשפעה, אור העליון, בורא. וזה נקרא לעבור מחסום ולהיכנס להשגחת שכר ועונש ולהשגחה של אהבה נצחית. באות ק"נ הוא מסביר איך מסודרים העולמות לפי ההסתר והגילוי.

ולפעמים בעל הסולם מתאר את העולמות בצורה אחרת, כי קשה להסביר אותם כתמונה אחידה. האם לפי אורות, או לפי כלים, או לפי תיקונים ועביות. אלא תלוי על מה שמים את הדגש, או על קליטת החומר או היכן האדם נמצא בלי ידיעה ועוד.

לכן ב"הקדמה לספר הזוהר" בעל הסולם מתאר כמה האדם צריך להשקיע כדי בעצמו לגלות בתוכו, בתוך הכלים שלו, אור הקטן ביותר של נפש דנפש, במלכות דמלכות דעשיה. אבל בהקדמה הזאת הוא מתאר את מלכות דעשיה ואת עולם העשיה בכללות כהסתר. וצריך להבין את הקשר ביניהם כדי לדעת איך זה מסתדר יחד.

הקליפה של עולם העשיה - מכריע הכול לכף חובה,
הקליפה של עולם היצירה - מר על ההשגחה,
הקליפה של עולם הבריאה וקליפה של עולם האצילות - מבטל את האהבה

קנא) ובזה תבין גם כן בחינת ד' העולמות אבי"ע דקליפה, הערוכים לעומת אבי"ע דקדושה, בסוד "זה לעומת זה עשה אלקים". כי המרכבה של הקליפות דעשיה, היא מבחינת הסתר הפנים בב' דרגותיה, שמרכבה ההיא שולטת, כדי לגרום לאדם, שיכריע הכל לכף חובה, חס ושלום.
ועולם היצירה דקליפה, תופס בידיו את כף החובה, שאינה מתוקנת בעולם היצירה דקדושה (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "ולפיכך"). ובזה שולטים על הבינונים, המקבלים מעולם היצירה, כנזכר למעלה, בסוד "זה לעומת זה עשה אלקים".
ועולם הבריאה דקליפה, יש בידיהם אותו הכח, כדי לבטל את "האהבה התלויה בדבר", דהיינו, רק לבטל את הדבר, שבו נתלית האהבה. והיינו, הבלתי שלימות שבאהבה דבחינה ב'.
ועולם האצילות דקליפה, הוא שתופס בידיו, אותו מיעוט הרע שאינו ניכר, שיש בבריאה, מכח בחינה ג' של האהבה, שאף על פי שהיא אהבה אמיתית, מכח "הטוב והמטיב לרעים ולטובים", שהיא בחינת אצילות דקדושה, עם כל זה, כיון שלא זכה להכריע באופן זה גם את העולם כולו לכף זכות, יש כח ביד הקליפה, להכשיל את האהבה, מכח ההשגחה על האחרים (כנזכר למעלה דיבור המתחיל "הב'").

קליפה דאצילות עומדת לעומת עולם הבריאה של קדושה
ולא לעומת עולם האצילות של קדושה

 

קנב) וזה שכתוב בעץ החיים, אשר עולם האצילות של הקליפות, עומד לעומת עולם הבריאה, ולא לעומת האצילות, עיין שם. דהיינו, כמו שנתבאר, כי עולם אצילות דקדושה, שמשם נמשכת רק בחינה ד' של האהבה, הרי שאין שם שליטה לקליפות כלל, היות שכבר הכריע את כל העולם לכף זכות, ויודע כל עסקיו של ה' יתברך, גם בהשגחתו על כל הבריות, מהשגחת שמו יתברך "הטוב והמיטיב לרעים ולטובים".
אלא בעולם הבריאה, שמשם נמשכת הבחינה הג', שעדיין לא הכריעה את העולם כולו, ועל כן יש עוד אחיזה לקליפות. אלא, שקליפות אלו, נבחנות לאצילות דקליפה, להיותם לעומת בחינה ג', שהיא "האהבה שאינה תלויה בדבר", כנזכר למעלה. שאהבה זו היא בחינת אצילות.

לפני שהאדם נכנס לעולם האצילות עליו להתגבר על הקליפות כנגד עולם האצילות. הקליפות כנגד עולם האצילות  נמצאות לפני עולם האצילות, למטה מפרסא, כנגד עולמות בריאה, יצירה ועשיה (ראה "פרסא" ו"קליפה" נגד אצילות" בשרטוט 3).




שרטוט 3

באות קל"ג בעל הסולם מביא משל על המאבק של האדם בקליפות. הוא מתאר אנשים שרצים ומטפסים על ההר להיכל המלך, שכל פעם נדחים באכזריות על ידי שומרים קשוחים וחזקים, השומרים בדרך, היינו, הקושי לטפס על ההר, אינו אלא הקליפה שמתראה כך לאדם. אלה הכוחות שעדיין לא מתוקנים באדם. הכוחות האגואיסטיים שמחזיקים אותו, ולא נותנים לו להמשיך בדרך, אלא מבלבלים אותו ומסיטים אותו מן הדרך. אותם הרצונות לקבל הלא מתוקנים, שהם כנגד המירוץ להשגת המטרה. אבל בהפרעות הללו הם מכוונים את האדם בדיוק למטרה, ומראים לו את הכיוון, היכן לתקן את עצמו ועל מה להוסיף יגיעה.

התפקיד של הקליפה הוא חשוב מאוד. אם הקליפה לא קמה ומראה את עצמה כלפי הקדושה, והאדם לא מרגיש שנמצאים בו כלים כאלה, אלא הם נותרים בו שקטים, הוא לא יכול להתקדם. לכן בזמן ההכנה, כשהנקודה שבלב מתעוררת ונכנסים להסתר כפול והסתר רגיל, צריך להוסיף רצון ומרגישים שאין רצון, כי אין עדיין קליפות. האדם לא מרגיש את האופן של הרצון, מי מבלבל אותו, איזה רצון, באיזה כיוון, כלפי מי, ולא יודע איך להתקדם.

הקליפה היא ההסבר הפנימי שנוצר באדם, שהוא המועיל ביותר להתקדמותו. ולכן "זה כנגד זה ברא אלוקים"[288]. כלומר, "חציו חייב וחציו זכאי"[289], חצי טוב וחצי רע, הם חצי קדושה וחצי קליפה (ראה "2/1 קדושה" "2/1 קליפה" בשרטוט 3). אותם הכלים הלא מתוקנים, שמתעוררים לפני שהאדם עצמו פונה אליהם ומעורר אותם. כי באותם זמנים שלא מתעוררים גם הטוב וגם הרע, יש צורך להשקיע יגיעה רבה, כדי שתהיה באדם התעוררות לרצון כלשהו, טוב או רע.

בזמנים חסרי תועלת, שהוא לא מרגיש לא טוב ולא רע, אלא "נמצא תלוי בין שמים וארץ"[290], וקשה לו להוציא את עצמו ממצב של חוסר הרגשה, חוסר הכרה, חוסר הבנה. כי יש לו חוסר בכל, ובעצם לא חסר לו כלום. אז הקליפות הם הכוחות הטובים, כַּלְבִין דְחַצִּיפִין [הכלבים החצופים]"[291], שמתנפלים על האדם, ומעוררים ומזרזים אותו למהר ולהגיע למטרה. כמו שכתוב על פרעה, שהכביד על עם ישראל את עול העבדות, ולא נתן להם תבן ולבנים לבנות, כדי למרר להם את החיים שיחפשו בעצמם. אבל הוא שמוציא את האדם משלוותו, ומכוון אותו נכון למטרה. כדברי הכתוב: "פרעה הקריב", היינו, קֵרֵב "את בני ישראל לאבינו שבשמים"[292].

לכן צריך לראות את הכוחות שכביכול מתעוררים כנגד האדם בעולמות יצירה ובריאה, ככוחות המועילים ביותר. אבל רק לאדם שנמצא בסביבה מסודרת ותומכת של ספרים, קבוצה ומדריך, המאפשרת לו לעבור מהר את השומרים, ולהגיע להיכל המלך.

ב י א ו ר י ם   נ ו ס פ י ם


מהיכן מתחילות הקליפות?
בעולם הזה אין קליפות, אלא רק "עולם, שנה, נפש, וקיום המציאות", בחומר שלנו, בחומר של רצון לקבל. האור לא יכול לעבוד בתוך רצון לקבל אלא בצורה מוסתרת, בהתלבשות בכוחות ובחוקים גשמיים, בהתאם לחומר. ולכן גם הכוחות החיוביים והשליליים שיש בעולם הזה, הם כולם בתוך הרצון לקבל. כלומר, החומר שלהם הוא שונה.

בעולם הרוחני לרצון לקבל יש תכונות מתוקנות ותכונות לא מתוקנות. בתכונות המתוקנות משתוקקים להשפעה, ובתכונות הלא מתוקנות משתוקקים לקבל. והאדם יודע מהי קבלה ומהי השפעה. "קבלה" נקרא, כמו פרעה לרצות שהבורא ישרת אותי. האדם רואה את התענוגים הרוחניים שיש בכוח העליון, בהתגלות האלוקות, בהשפעה, ורוצה שהתכונה הזאת תמלא את הכלים דקבלה שלו.

בדומה בעולם הזה לאדם שצובר ידע, כוח וממון רב, ומתחלק עם כל העולם. ולכן בכל העולם מכבדים אותו ומודים לו ומשבחים אותו. אבל מקנאים במעמדו, לא משום שחילק את הכול ונתן לכולם, כי זה איננו מובן לאיש, אלא מבינים ורוצים את הכבוד והערכה שהוא מקבל מכולם. אבל הרצון הזה שלהם נקרא "להשפיע על מנת לקבל". בעולמנו זה מתבטא בצורה חומרית בלבד, מה שאין כן ברוחניות, שם הקליפה היא ממש כנגד הקדושה.

ד' עולמות אבי"ע של הקליפות הם החיסרון של ד' עולמות אבי"ע של הקדושה

קנג) ונתבארו היטב, ד' עולמות אבי"ע דקדושה והקליפות, שהן בחינת הלעומת של כל עולם ועולם, שהם מבחינת החסרון, שיש בעולם שכנגדו בקדושה, והם שמכונים ד' עולמות אבי"ע של הקליפות, כמבואר.

עניין העולמות איננו חלוקה מלאכותית של תיקון הכלים, אלא כל אחד מהעולמות כולל תרי"ג כלים. זאת אומרת, מנקודה שבלב הנשמה של האדם רק מתרחבת. באותן עשר ספירות או תרי"ג רצונות, היא עולה ומתקנת את עצמה לרמה אחת, אחר כך לרמה שנייה, לרמה שלישית ולרמה רביעית. לכן מחלקים לרמות, וכל שחזור של תיקון ברמה יותר גבוהה, מכנים אותו כעולם אחר, כי תרי"ג הרצונות מקבלים תוספת מהותית לעומת מצבם הקודם (ראה "ע"ס" ו"תרי"ג" בהתאם ל"עשיה", "יצירה", "בריאה", "אצילות" בשרטוט 4).




שרטוט 4

בנקודה שבלב, תרי"ג הרצונות גלומים כמו גנים בזרע, שמכילים את כל המידע העתידי והתכונות העתידות להתפתח באדם. הכל מוגדר ונמצא בלי צורך לשנות, למעט בחירתו החופשית של האדם, שאותה האדם עצמו להוסיף. ומהי אותה בחירה? הבחירה בסביבה. זאת אומרת, במידת האור מקיף (ראה "או"מ" בשרטוט 4) שיצליח להאיר עליו, כדי שיתקדם יותר מהר. ותרי"ג הכלים הללו של עשר ספירות, הם שנמצאים כל פעם בתיקון מהותי אחר ושונה.

מצד הכלים, אלה מצבי תיקון הנקראים: הסתר כפול, הסתר רגיל, שכר ועונש ואהבה נצחית. מצד מהות התיקון הם מוגדרים: כולו רע, רובו רע, חציו טוב וחציו רע, כולו טוב. ומצד ההשגחה, מצד גילוי הבורא, קוראים להם: הסתר כפול, הסתר רגיל, השגחת שכר ועונש והשגחה של אהבה נצחית. אבל הכול רק כינויים שונים של יחס בין אור לכלי.

ויש ביחס הזה הבחנות פנימיות רבות ושונות. כי הכלים מיתקנים לא רק לפי עביותם, אלא לפי קשרים אחרים שבין תרי"ג האיברים שבתוך הנשמה. כמו שבגוף האדם יש איברים שהם בולטים כמו ידיים ורגליים,. אך אינם חשובים כמו, טחול, כבד וכליות, שהם הכרחיים לקיומו של האדם. וכך הכלים לא מסודרים בהכרח לפי עביותם, אלא לפי סדר אחר של חשיבות שיש ביניהם. מפני שהכלים העבים בהצטברות מיוחדת ביניהם, מתפקדים ברמה אחרת, ונעשים חשובים יותר מכלים זכים. זאת אומרת, הם מגיעים לתיקון מהר יותר מכלים זכים, למרות שהכלים הזכים צריכים להגיע לתיקון לפניהם. ההבחנות הללו מסודרות גם לפי היחס בין ג' קליפות הטמאות לבין הקדושה, ולבין "קליפת נוגה" שביניהם.

כל ההבחנות הללו אינן מתבררות לאדם מתוך לימוד בספרי קבלה המעטים שכתבו המקובלים, אלא מתוך הניסיון שהאדם רוכש בדרך. כי כל המדרגות דומות. וכל אדם שנכנס לגילוי ולו הקטן ביותר, הוא כבר מתחיל להבין את העקרונות לפיהם הכלים מגיעים לתיקון, ואת סדר סיבה ומסובב שבהם. והניסיון שהאדם רוכש, הוא נקרא תורה. הוא עובר על כל תרי"ג הכלים שלו ומתקן אותם, וזה נקרא, שמקיים תרי"ג מצוות ומהתהליך הזה הוא לומד תורה, היינו, את כל הדרך שעוברת בתרי"ג הכלים. ולכן תורת הקבלה לומדים תחילה בסוד, ורק לאחר מכן בדרוש, רמז ופשט. כי האורות הולכים ומתגלים באותם הכלים.

והאדם רואה את הסדר בין הכלים, באיזו צורה הם מתחברים, באיזה חוקים הם מתנהגים ומונהגים. ומתוך זה הוא רוכש את התוֹכְנַה הנכונה של הכלים שלו, של תרי"ג הרצונות שבתוך הנשמה. וזה נקרא לרכוש תורה, להבין את התורה. זאת אומרת, איך הבורא ברא את הכלים, איך הוא סידר אותם בתוך גוף נשמת האדם. ואיך הם מלכתחילה מחוברים כך להיות ב"על מנת להשפיע", מותאמים להפליא להשפעה לא מוגבלת מצד האור.

האדם לאט לאט משיג איך אפשר במספר מוגבל של כלים ובחיבור קבוע ביניהם שנקרא "עולם, שנה, נפש", להגיע ל"קיום המציאות" שכולו רק להשפעה.

ב י א ו ר י ם   נ ו ס פ י ם


מהי "קליפה נגד רע" בעולם הבריאה?
עולם הבריאה, שמתחלק כמו כל העולם ללמעלה מחזה ולמטה מחזה, רובו טוב כנגד בחינה ב' של אהבה. וכנגד אותו מיעוט רע שיש בו, יש קליפה הנקראת "קליפה נגד רע" (ראה "קליפה נגד רע" בשרטוט 4).


____________________________________________________________
[286] איכה רבה, הקדמה, ב: "המאור שבה היה מחזירן למוטב".
[287] ראה באותיות קמב, קמד ל"הקדמה לתלמוד עשר הספירות", כמובא בפרק "מהות חוכמת הקבלה" בעמ' 445.
[288] קהלת ז, יד: "ביום טובה היה בטוב וביום רעה ראה גם את זה לעמת זה עשה האלקים על דברת שלא ימצא האדם אחריו מאומה".
[289] על כך ראה אות קטו ל"הקדמה לתלמוד עשר הספירות" כמובא בפרק "חציו חייב חציו זכאי" בעמ' 392.
[290] על המונח "נמצא תלוי בין שמים וארץ" ראה הסבר בפרק "דרגת האהבה השלמה" בעמ' 388.
[291] זמירות שבת להאר"י ז"ל: "לְבַר נטְלִין וְלָא עַלִּין הֲנֵי כַּלְבִּין דְחַצִּיפִין [לחוץ נוסעים ואינם נכנסים, אותם הכלבים החצופים]".

[292] ספר הזהר עם פירוש הסולם, פרשת בשלח, אות סה (לזוהר, חלק ב, דף סה ע"א): "ופרעה הקריב (שמות יד, י): רבי יוסי אמר שהקריבם לתשובה".



20 ביוני 2013

פרק 62 - כתבי חוכמת הקבלה (אות קנ"ד)

 פרק 62
כתבי חוכמת הקבלה
אות קנד. ספרי הקבלה כתובים למי שזכה לגילוי
__________________________________________________________________________

כתבי הקבלה כתובים למי שזכה לגילוי

קנד) והנה הדברים האלו מספיקים לכל מעיין, שירגיש בדעתו, את מהותה של חכמת הקבלה באפס מה. וראוי שתדע, שרוב מחברי ספרי הקבלה, לא התכוונו בספריהם, אלא כלפי מעיינים כאלו, שכבר זכו לגילוי פנים, ולכל ההשגות העליונות, כנזכר למעלה. ואין לשאול, אם כבר זכו להשגות, הרי הם יודעים הכל מהשגתם עצמם, ולמה להם עוד ללמוד בספרי חכמת הקבלה מאחרים?
אמנם לא מחכמה שאלה זאת. כי זה דומה לעוסק בתורת הנגלה, ואין לו שום ידיעה בעסקי העולם הזה, בבחינת עולם שנה נפש שבעולם הזה, כמו שכתוב לעיל, ואינו יודע במקרי בני אדם והנהגתם לעצמם, והנהגתם עם אחרים, ואינו יודע את הבהמות, החיות והעופות שבעולם הזה. וכי יעלה על דעתך, שאיש כזה יהיה מסוגל להבין, איזה ענין בתורה כהלכתו? כי היה מהפך הענינים שבתורה, מרע לטוב ומטוב לרע, ולא היה מוצא את ידיו ורגליו בשום דבר.
כן הענין שלפנינו: אף על פי שהאדם זוכה להשגה, ואפילו להשגה מתורה דאצילות, מכל מקום אינו יודע משם, אלא מה שנוגע לנפשו עצמו, ועדיין אמנם צריך לדעת, כל ג' הבחינות: עולם שנה ונפש, הנזכרים למעלה, בכל מקריהם והנהגותיהם, בתכלית ההכרה, כדי שיוכל להבין את עניני התורה המיוחסת לאותו עולם. שענינים אלו, בכל פרטיהם ודקדוקיהם, מבוארים בספרי הזוהר ובספרי הקבלה האמיתיים, שכל חכם ומבין מדעתו, מחוייב להגות בהם יומם ולילה.

והנה הדברים האלו מספיקים לכל מעיין, שירגיש בדעתו, את מהותה של חכמת הקבלה באפס מה. וראוי שתדע, שרוב מחברי ספרי הקבלה, לא התכוונו בספריהם, אלא כלפי מעיינים כאלו, שכבר זכו לגילוי פנים, ולכל ההשגות העליונות, כנזכר למעלה. ואין לשאול, אם כבר זכו להשגות, הרי הם יודעים הכל מהשגתם עצמם, ולמה להם עוד ללמוד בספרי חכמת הקבלה מאחרים?

מקריאה ועיון בספרי הקבלה נוכחים לדעת, שהם אינם מיועדים לאנשים שמתחילים בדרך, או שמבינים מעט. אלא הם מיועדים למי ששולט היטב בשתי שפות, בארמית ובעברית, ופיתח גישה נכונה לספר. האדם חייב היה לקבץ את הידיעות שלו, ולהעמיד אותם על עקרונות ברורים ויסודות מוצקים, כדי להיות מסוגל להבין קצת. כי בספרים הללו, שנכתבו מתוך כוונה להסתיר, קופצים ישר מעולם לעולם, בלי שום הקדמות, בהסברים מרומזים, בחצאי מילים, אבל עושים זאת מתוך הסתר ובחשאי. בצורה שבעל הסולם מגדיר כ"גילוי טפח וכיסוי טפחיים"[293].

במשך כל ההיסטוריה, עד בעל הסולם, לא היה חכם מקובל שכיוון את ספריו לאלה שאינם בעלי השגה. המקובלים ידעו, שהם כותבים למישהו שנמצא לפחות בעולם היצירה, או בדרגות למעלה ממנו, בעולם הבריאה וכל שכן בעולם האצילות, שבו האדם מבין מתוך עצמו את כל התהליך. אבל הכתיבה שלהם אחד לשני, העשירה כל אחד מהם והעבירה אותו הבחנות נוספות, כי הנשמות נכללות זו מזו. ומקריאת ספרים אחד של השני, הם יכלו להתחבר ולהגיע לתופעות יותר ויותר נעלות. ואין חשיבות אם המקובל חי או נפטר מן העולם, כי הקשר מתקיים בין הנשמות. הנשמות מתחברות בכלים נצחיים, ואז מוסיפים תיקונים.

כל המקובלים, חוץ מבעל הסולם, כתבו ספרים לבעלי השגה בלבד, כי במשך כל ההיסטוריה עד אמצע המאה העשרים, חל איסור לגלות את חוכמת הקבלה. אמנם היו מקובלים שניסו לגלות אותה, אבל הם ידעו שטרם הגיע הזמן להתפתחות כללית, ולא ניתן לגלות את חוכמת הקבלה. אלא רק לכלים שמשתוקקים אליה, שמאוכזבים מהתפתחותם האגואיסטית, ובתוכם כבר קיימת הבנה פנימית אפילו ללא הכרה, שבכלים "על מנת לקבל", היינו, בקיום לעצמם, אין שום המשך. ורוצים מעבר לכך, להתעלות מעל הכלים דקבלה, מעל הטבע שלהם. למרות שאינם מודעים לאותו רצון להתעלות מעל הטבע שלהם, אבל ישנה בהם הכנה מסוימת לזה.

כבר מתחילת העת החדשה ואילך המקובלים כמו האר"י, הבעל שם טוב והרמח"ל עסקו בגילוי חוכמת הקבלה, אבל לא מפני שהכלים היו כבר מוכנים לגילוי חוכמת הקבלה[294]. אלא מפני שעל ידי ההארה הזאת מגילוי הקבלה, אפשר היה לעודד ולזרז את התפתחות הכלים, עד  שהאור העליון ישפיע עליהם בצורה כזאת, שהנקודה שבלב תתחיל להראות את עצמה. אבל להבין בצורה ברורה מה כתוב בספרי הקבלה, אפשר רק בתנאי שהאדם נמצא בדרגה רוחנית, שמתקן את כְּלֵי ההרגשה וההבנה שלו, ויודע לבצע בתוכו מה שכתוב בספר.

כי ספר קבלה הוא כמו ספר בישול. שלא מועיל לשבת ולקרוא אותו סתם כך, אלא צריך לקחת מצרכים ולהתחיל לבשל. ואז אפשר לדעת על מה מדברים. אם לא יודעים מה עושים עם הקמח, עם הביצים, עם החמאה ועם המלח והפלפל, אי אפשר לתאר איזה מאכל יצא. אלא מי שנמצא בדרגה רוחנית, ויודע מה הם המרכיבים, הכוחות והכלים המתוקנים, הוא יכול לתאר לעצמו על מה מדובר. אם הוא מבצע את ההוראות כמו שכתוב בספר, הוא עובר ופוסע בתוך התהליך, ואז מתקן ומרחיב את עצמו. כך בנויים כל ספרי הקבלה, כי חוכמת הקבלה היא לימוד מעשי מאוד.

ספרי הקבלה, שהם המדריך הרוחני המעשי של האדם, הם מיועדים גם לאלה שעדיין לא מסוגלים לבצע ברצונות מה שכתוב בספר. אין להם מסכים, והם לא יכולים לבצע "זיווגי דהכאה" כמו שהספר מורה לעשות, כדי להמשיך אורות ולעשות פעולות רוחניות, פעולות השפעה, שבעולם היצירה ומעלה.

ספרי הקבלה נכתבו לאנשים הללו, כדי שיזרזו את עצמם ויקצרו את זמני ההתפתחות והתיקון. ולשם כך, החל מזמנו של האר"י (1572-1534), המקובלים ראו צורך לפתוח את חוכמת הקבלה כדי לזרז את התפתחות הנקודה שבלב מתוך התענוגים דעולם הזה, תענוגים גופניים ותענוגים לכסף, לכבוד ולמושכלות. במטרה שהעולם כולו יגיע מהר יותר לנחיצות לפתח את הנקודה שבלב. וירגיש חובה להתרומם מעל העולם הזה, כי אחרת ישקע בריקנות וחוסר אונים. לכן המקובלים של הדורות הללו, כולל בזמננו בעל הסולם, כתבו ספרי קבלה במבנה מיוחד שמכוּוַן לעורר את הנקודה שבלב, ולפתח אותה בזמני הסתר כפול והסתר רגיל. עד שהאדם מגיע לדרגות שמבין ורואה, כדברי הכתוב, "נשמת אדם תלמדנו"[295].

ולכן הייחוד של ספרי בעל הסולם איננו בכך שהם מובנים יותר ומהנים יותר לקריאה מיתר ספרי הקבלה. או מפני שהם כתובים בסגנון מדעי, בשפה קרובה יותר לשפה המדוברת, וכוללים את התרגום מארמית לעברית של "ספר הזוהר". אלא דווקא משום שבעל הסולם כיוון את ספריו להתפתחות הנקודה שבלב, לעזור לתלמיד המתחיל לחצות את תקופות ההסתרה. אבל אין זה מפחית את ייחודיות ספריו, בכל מה שקשור להתקדמות בדרגות עולם האצילות. עוד נצטרך להכיר בייחודיות הזאת ולהודות לו עליה. אבל המיוחד בספרים הללו, שיש בהם הכנה למתחילים.

ואין להם תחליף בכל ספרי הקבלה שנכתבו בעבר, כולל "ספר הזוהר" וכתבי האר"י, לסייע למתחיל לעבור טוב את כל התהליך הרוחני עד הכניסה לגילוי. לכן אין חשיבות ללימוד קבלה מספרים אחרים, "ספר הבהיר", ספרי רקנאטי, ספרי רמ"ק, או אפילו ספרים שנכתבו לאחר האר"י[296]. כי האדם המתחיל לא יכול לקבל סיוע מספרים אחרים, למעט מספרי בעל הסולם, בגלל אופן הכתיבה הייחודי שלהם, שמכוון למתחיל, שנמצא בדרגות ההסתרה.

אמנם לא מחכמה שאלה זאת. כי זה דומה לעוסק בתורת הנגלה, ואין לו שום ידיעה בעסקי העולם הזה, בבחינת עולם שנה נפש שבעולם הזה, כמו שכתוב לעיל, ואינו יודע במקרי בני אדם והנהגתם לעצמם, והנהגתם עם אחרים, ואינו יודע את הבהמות, החיות והעופות שבעולם הזה. וכי יעלה על דעתך, שאיש כזה יהיה מסוגל להבין, איזה ענין בתורה כהלכתו? כי היה מהפך הענינים שבתורה, מרע לטוב ומטוב לרע, ולא היה מוצא את ידיו ורגליו בשום דבר.
כן הענין שלפנינו: אף על פי שהאדם זוכה להשגה, ואפילו להשגה מתורה דאצילות, מכל מקום אינו יודע משם, אלא מה שנוגע לנפשו עצמו, ועדיין אמנם צריך לדעת, כל ג' הבחינות: עולם שנה ונפש, הנזכרים למעלה, בכל מקריהם והנהגותיהם, בתכלית ההכרה, כדי שיוכל להבין את עניני התורה המיוחסת לאותו עולם. שענינים אלו, בכל פרטיהם ודקדוקיהם, מבוארים בספרי הזוהר ובספרי הקבלה האמיתיים, שכל חכם ומבין מדעתו, מחוייב להגות בהם יומם ולילה.

כאן עולה השאלה, האדם שנמצא כבר בגילוי עולמות עליונים ורואה ומרגיש אותם בעצמו, למה גם הוא זקוק לספרי קבלה?

הדבר דומה לאדם בעולם הזה, שלא יכול לגלות בעצמו את כל העולם. אלא אנשים שונים שמסתובבים בעולם, חוקרים ומגלים כל מיני תופעות טבע וחוקים מיוחדים. והם כותבים ומספרים לכולם על אותן תופעות. ומעצמו האדם לא יכול לדעת על העולם הזה שבו הוא נמצא. מעצמו הוא יכול לדעת רק על המקום שבו הוא חי, איך להתנהג עם הסביבה הקטנה שלו. כי כמה שיטייל ברחבי העולם ויתבונן בחמישה חושים, הוא לא יגלה את כולו.

לכן עלינו לקבץ עוד ידיעות. וידיעות לוקחים מקריאה ועיון בספרים. מה הם ספרים? מבנה שבו אנשים גדולים שמרגישים וחוקרים תופעות בעולם הזה, ומספרים בצורה תמציתית ומֵמֵצַה, מה שהם עוברים ומרגישים ומלקטים במשך שנים ארוכות. הם מקבצים את כל הידיעות במבנה שנקרא ספר. וממנו האדם יכול לשתות את החוכמה שלהם, ולקבל בכמה שעות את כל הניסיון שצברו במשך שנים. והדרך הזאת היא מועילה מאוד להתפתחות.

לכן מדור לדור נעזרים יותר ויותר במידע שבא מאחרים, כי רק כך גדלים ומתפתחים. אי אפשר לבוא ולהיוולד לעולמנו בלי ספרים, בלי לקבל איזה מטען מהדורות הקודמים. וגם מי שנכנס לעולם הרוחני מרגיש את עצמו כנולד. ולכן זקוק לספרי המקובלים כספרי הדרכה, שיסייעו לו וידריכו אותו בהליכה בנתיבי העולם הרוחני.

בשבילים הרוחניים עוברים אנשים רבים שיכולים לספר עליהם. אבל הם כותבים סוגים שונים של ספרים. יש מקובלים שכותבים ספרים מתוך התרשמותם האישית. ויש מקובלים שהם נשמות מיוחדות, שכוללות את כל המציאות, שיחד עם זאת יכולים להיכנס למחקר פנימי של ההשגחה. זאת אומרת, הם מסוגלים לעסוק גם בהשגחה כללית וגם בהשגחה פרטית.

התועלת מהספרים שלהם גדולה מאוד, כי היא פותחת לאדם את כל היקף תכונת ההשפעה, שפועלת בכללות על מבנה הנשמות, ובפרטות על כל אחד ואחד. כמו הגורמים המשפיעים על האדם שמתחלקים, למצע, דרכי התפתחות המצע, סביבה ודרכי התפתחות הסביבה, כך ההשגחה שמשפיעה על האדם, מתחלקת להשגחה חיצונית והשגחה פנימית. והנשמות הללו יכולות לכלול יחד את שני סוגי ההשגחה, ולהביאם לידי מצב בתוך האדם המתפתח, שבכל שלב ושלב הוא יודע איך להתנהג בין הפנימיות שלו לחיצוניות. איך להסדיר במהירות את שני חלקי הכלים שלו, הפנימיים והחיצוניים, שנראים לו כרגע כעולם חיצון והוא בפנים בתוכו. כדי להתקדם למצב ששתי צורות ההשגחה הללו יתחברו לאחת, יחד עם הכלי שלו שיתחבר כאחד, הכל ככלי פנימי.

הספרים שמתארים כך את ההשגחה, ספרי האר"י, בעלי ה"זוהר" ובעל הסולם כולל הכתבים של משה רבנו, והנביאים, הם הספרים שצריך להסתייע בהם במיוחד. יתר הספרים חשיבותם פחותה. כי כתבי בעל הסולם מספיקים לאדם מתחילת הקו ועד סופו, כדי להגיע לגמר התיקון. הספרים שלו, "ספר הזוהר עם פירוש הסולם", ו"תלמוד עשר הספירות" עם פירוש כתבי האר"י, מספיקים לאדם כדי לעבור "באחישנה"[297], במהירות, את כל דרכי התיקון.

ב י א ו ר י ם  נ ו ס פ י ם


האם האדם יכול להתקדם ללא עזרת הספרים, אלא רק מתוך "נשמת אדם תלמדנו"?

בעיקרון, האדם יכול להתקדם בלי ספרים ובלי סיוע. הוא נמצא בעולם הזה וסביבו הטבע והוא יכול לחיות גם בלי בני אדם אחרים. אלא שכאשר הוא חי, הרצון שלו מתפתח ודוחף אותו לכל מיני מעשים ומקרים, לקבץ אותם, להבין אותם, יותר לנצל אותם לטובת עצמו. ואז הוא נעשה פתאום זקוק לזולת, כי הרצון שגדל בו צריך עוד דברים, שרק הם יכולים לעזור לו להשיג. ומאין ברירה הוא עוזר להם.

הרצון דוחף את האדם להתפתחות, להבין יותר את העולם, לבנות משפחה ועוד. הרצון הוא זה שמפתח את האדם. הרצון גדל על ידי הגֵן הרוחני, הרשימות, שכל הזמן מתפתחות ויוצאות לגילוי. ומתוך זה מתעוררת באדם יותר דרישה להבנה והרגשה במוחא ובליבא. אבל בלי צורך בסיוע מאף אחד. אלא הרצון דוחף את האדם להתפתחות מבלי שיזדקק לספרים, או להורים שילמדו אותו. כמו אדם הראשון, שגילה את הבורא בעצמו לפני 5765 שנה[298], בלי שאף אחד לימד אותו. או אברהם אבינו, שתחילה האמין כמו תרח אביו בכל מיני כוחות.

ומה היתה האמונה הזאת בכל מיני כוחות? כמו הפיסיקאי של היום, שמאמין בכוחות כגון כוח המשיכה, כוח האלקטרוסטאטי, כוח אלקטרומגנטי, כוחות של ואקום, לחץ ועוד, שהם מנהלים את העולם. ומהי אותה אמונה? המחשבה שכל הכוחות הללו שולטים בעולם. והם אכן שולטים. המדע שלנו, הוא לימוד השליטה של הכוחות הללו, שהאדם משתדל לנצל אותם לתועלתו. אבל הוא לא מצליח לעקוף או לכופף או לשבור את הכוחות הללו. כי מדובר בכוחות הטבע שאין בכוחנו לעשות איתם משהו, אלא רק להשתמש בהם לטובתנו ברמה מסוימת.

ובכוחות הללו בדיוק האמינו גם האנשים בעבר, אבל אם מתפתחת באדם נקודה שבלב, אז הוא מוכן בצורה טבעית לגלות את הכוח העליון. כי הכל תלוי ברצון. וללא נקודה שבלב, לא יעזור לאדם לקרוא תלי תילים של ספרים, או לשמוע אלפי מורים, שיספרו לו מהבוקר עד הערב על חוכמת הקבלה. אלא הוא יישאר בעולם הזה כמו חתול מנומנם, שרובץ לרגלי המקובל שנמצא בעולם האצילות.

הרצון הוא חומר הבריאה היחיד. ורצון שלא גדל לנקודה אחת שקשורה להשפעה, לא מרגיש שיש עולם של השפעה, מהות כזאת, יכולת של השפעה, ונשאר אדיש כלפיה. כי אם אין רצון לרוחניות, האדם מנותק מלראות ולהרגיש אותה. לכן הכל תלוי ברצון. וכל מה שהמקובלים מורים עליו בספרים, נועד לזרז את התפתחות הרצון. ולהוות אמצעי לזירוז התהליך ביתר הצלחה וללא כישלונות. אבל כולם יבואו לתיקון, כי "לא ידח ממנו נדח". אלא הכול יתגלגל ויבוא לשורשו ו"כולם ידעו אותי לְמִקְּטַנָּם ועד גודלָם"[299]. הרצון יתפתח ובהכרח ידחוף את האנשים. אבל ההבדל הוא במידת הייסורים, אם מעט או הרבה, במהירות או לאט לאט.

והאדם שנכנס לקבלה מתחיל לברר את שני הנתונים הללו, יותר מהר או יותר לאט, ייסורים או תענוגים, ולבנות בתוכו עולם חדש שלם. ומתוך המחקר הזה של מה כדאי ומה לא כדאי, מתחילה להתפתח בו תכונה אחרת, תכונת ההשפעה. מהבועה ההולכת וגדלה שרק מושתתת על רצון לקבל, שמרגיש הרבה או מעט, תענוגים או ייסורים, האדם מתחיל להתעלות לערכים אחרים, לערכים של השפעה. לא איכפת לו, מהר או לאט, ייסורים או תענוגים, שכר או עונש, אלא הוא רוצה להיות דבוק להשפעה. וההתעלות הזאת נקראת אהבה בלתי תלויה.

הקבלה מפתחת באדם כלי שונה לחלוטין. כלי שמתבסס על רצון לקבל המקורי שלו, שעד הדרגה האחרונה של התיקון, הוא עדיין אותו רצון לקבל שמעורר את האדם כקליפה שדוחפת אותו להתפתחות.

הרצון לקבל הוא לבדו מספיק לאדם. ומה שכתוב בספרים על הצורך בסביבה, לא מעיד שמרגע זה ואילך, האדם הולך ומממש את מה שכתוב. אלא הסביבה מתחילה להועיל לו, רק לאחר שהאדם מתחיל להבין לקבל את הסביבה. רק אם יש לו רצון, הכרה, הבנה, שהוא חייב להתחבר, אחרת הוא מפסיד, אז האדם בא ומוכן להשקיע את עצמו בסביבה. כמו פועל שיודע, שאם לא ישקיע את עצמו בעבודה, לא יהיה לו בערב מה לאכול.

לכן, אפילו לאחר כל העיון בספרים, ההתקדמות שלנו תלויה ברצון. אבל הספרים, הם באים כדי לסייע. כמו שהאדם עובר בצורה חופשית התפתחות לא מודעת בכל הגלגולים במשך ההיסטוריה, כך הוא יכול להמשיך ולהתפתח לאחר שמתגלה בו הנקודה שבלב. אלא יעברו עליו גלגולים רבים, עד שהוא בכל זאת יגיע לספרים, כדי לזרז את עצמו. כי כמעט לא ניתן להתקדם, בלי האור המקיף שמגיע מהספרים. אבל רק "כמעט", כי הספרים הם בכל זאת רק לצורך זירוז והבנה, ואותו דבר אפשר להשיג גם מתוך ייסורים. אלא ההשגחה מסודרת סביבנו בצורה כזאת, שהיא מסדרת לאדם הזדמנות להגיע לסביבה נכונה של ספרים וחברה. ולפי הרצון שמתפתח בו, האדם קובע את יחסיו עם הסביבה.

כמו שלומדים ב"מאמר החרות" של בעל הסולם, שהיכולת של האדם לזרז את התפתחותו טמונה בהשפעת החברה. כי הסביבה משפיעה לו כוחות להתקדמות, הכרת הרע והכרת הטוב, וגדלות ההשפעה. אלא צריך לראות בזה סיוע בלבד. לכן נאמר בקבלה, ש"אין כפיה ברוחניות"[300].

אם אין לאדם רצון, אסור ללחוץ עליו. אלא בחינוך נכון, בהתפתחות נכונה, כל אחד צריך לשפוט את עצמו אם הוא מוכן או לא מוכן. ואסור בקבלה ללכת לאדם ולחייב אותו. אלא אם הוא עצמו בוחר להשתייך לחברה רוחנית, ואז החוקים שלה מחייבים אותו.

 אם באים בצורה מחייבת לאדם, שאין לו לאן לברוח, אין זה חינוך, אלא דיכוי. ובעל הסולם מסביר, שבצורה כזאת הורסים את הנשמה של האדם, והוא יאלץ לחזור ולהתגלגל מספר רב של פעמים, כדי לתקן את מה שנכפה עליו. וכך גם מי שגרם לכפיה הזאת. לכן אסור לכפות על האדם, אלא ללכת איתו לפי הרצון[301].

כי גם ללא ספרים, האדם יכול להגיע לגילוי עצמו. או מתוך רצון כמו אברהם אבינו, או מתוך ייסורים. כמו שמסופר על איש רוסי שהגיע יום אחד לרב"ש, עם ספר שירים על עולמות בי"ע ואצילות, שכתב בעברית רהוטה ופיוטית במחנה עבודה בסיביר, למרות שלא ידע מילה בעברית. אלא מתוך צער גדול וייסורים מרים וגם מתוך בשלות הנשמה מגלגולים הקודמים, הוא הגיע לגילוי בזמן הכתיבה, והחל לתאר אותו בעברית, בלי סביבה, בלי ספרים, בלי בעל הסולם ורבי שמעון. אבל אין לאחל דרך ייסורים כזאת לאף אחד. ולכן המקובלים מסדרים לנו ספרים.

האם האדם עלול לגנוב מעצמו התפתחות אישית אם הוא לא מגלה בעצמו?

כדור הארץ קיים מיליארדי שנים. ובמשך ההיסטוריה הארוכה גובש בו ידע רב. ואף אדם לא מסוגל מיום לידתו ועד יום מותו, לעבור את כל מה שאחרים עשו, למרות שמעשיהם מזרזים את התקדמותו.

והאדם גם לא צריך לגלות את כל הגילויים הללו בעצמו, כי כולנו נשמה אחת. והעולם הזה לא נועד כולו לאדם אחד בלבד, אלא בתנאי שאותו אדם מתחבר עם יתר הנשמות, ויחד עם כל הנשמות רוכש בהשפעה הדדית את העולם כולו.

אמנם האדם יכול להגיע לבדו להכרת חוכמת הקבלה ולהתעלות לעולם הרוחני. אבל גם בדרך הזאת הוא יצטרך להתקשר לנשמות אחרות, כדי לקבל מהן הדרכה בלתי כתובה ולהחליף ביחד השגות. ואין לנו ברירה אחרת, כי רק כך אפשר להתקדם.

____________________________________________________________
[293] על כך ראה במאמרו של ר' יהודה אשלג, "גילוי טפח וכיסוי טפחיים", בתוך: כתבי בעל הסולם, עמ' 9.
[294] הבעל שם טוב(הרב המקובל ישראל בעל שם טוב, 1760-1700) מייסד החסידות, עסק בגילוי חוכמת הקבלה, והעמיד תלמידים מקובלים רבים, הוא לא חיבר ספרים; הרמח"ל חיבר ספרי קבלה רבים, ספרו הידוע הוא ספר מסילת ישרים; על האר"י ראה בהערה 4 בעמ' 499.
[295] ויקרא רבה ב, א. ראה גם באות מד ל"הקדמה לתלמוד עשר הספירות", עמ' 238.
[296] ספר הבהיר לר' נחוניא בן הקנה מהמאה ה-12; ר' מנחם בן בנימין רקאנטי (1310-1250) מחבר של פירוש על התורה על דרך קבלה ועוד; ר' משה קורדובירו (רמ"ק, 1570-1522) מחבר של אילימה רבתי, אור יקר, אור נערב ועוד.
[297] סנהדרין דף צח ע"א: "זכו אֲחִישֶנָּה לא זכו בְּעִתָּה". לפירוש ראה ר' יהודה אשלג, "השלום בעולם", בתוך: ר' מיכאל לייטמן, "התפתחות רוחנית", הדור האחרון, עמ' 40: "אֲחִישֶנָּה", כלומר, שנמצאים משוחררים לגמרי מכבלי הזמן, והקץ הזה תלוי מעתה בחפצם עצמם, דהיינו, רק לפי רוב המעשה ותשומת הלב. ונמצאים "מחישים" את הקץ".
[298] נכון לשנת תשס"ה (2005), שבה נאמרו הדברים הכתובים בשורות הללו.
[299] ירמיהו לא, לג.
[300] תלמוד עשר הספירות, חלק א, אור פנימי, אות ו" "התפשטות אור העליון מן המאציל היא ודאי בלי שיעור ומידה, אלא רק הנאצל הוא העושה שיעור על השפע מכח עצמו, מפאת היותו מקבל לא פחות ולא יותר מכפי שיעור חשקו ורצונו לקבל, שזו היא אמת המידה הנוהגת ברוחניות, משום, שאין ענין הכפיה נוהג שם, והכל תלוי ברצון"; ר' יהודה אשלג, "פתיחה כוללת לספר פנים מאירות ומסבירות", אות א, בתוך: כתבי בעל הסולם, עמ' 117: "אמרו המקובלים שאין לך אור בלי כלי, כי הרצון לקבל הכלול בכל נאצל ונברא הוא הכלי, והוא ג"כ [גם כן] כל מדת האור, כלומר שמקבל בדקדוק כפי שיעור שרוצה, לא פחות ולא יותר, כי אין כפיה נוהגת ברוחניות, ואפי' בהגשמיים אינה מסטרא דקדושה".
[301] ר' יהודה אשלג, "החֵרות", בתוך: כתבי בעל הסולם, עמ' 421: "נמצא שכל מי שמשחית איזו נטיה מהיחיד, ועוקר אותה ממש, הריהו גורם שיאבד מהעולם השכלה נשגבה ונפלאה ההיא, שעתידה לצאת בה באחרית השלשלת. משום שנטיה ההיא, לא יארע עוד לעולם, בשום גוף אחר זולתו. כאן צריכים להבין, שבשעה שאיזו נטיה מתהפכת ומקבלת צורת מושכל, אין עוד יותר להכיר בה הבדלות של טוב ורע. כי הבדלות ניכרת רק בזמן היותן נטיות או מושכלות בלתי בשלות, ובשום פנים לא יוכר שמץ מהם, בעת שמקבלות צורת מושכלות אמיתיות. ודבר זה יתבאר במאמרים הבאים, בכל טעמו ונמוקו. מזה מובן לנו, גודל החמס, שעושים אלו האומות, המטילים מרותם על המיעוטים ועושקים את חירותם, מבלי לאפשר להם להמשיך את דרך חייהם, על פי נטיותיהם, שהגיעו אליהם בתורשה, מאבות אבותיהם, כי כרוצחי נפשות נחשבים. וגם הבלתי מאמינים בדת ובהשגחה מטרתית, יוכלו להבין את חיוב השמירה על חירות היחיד, מתוך מערכות הטבע".