30 בספטמבר 2013

אות קל - בתשובה מיראה מרגיש בין חובה לזכות ולכן נקרא "בינוני"

בתשובה מיראה מרגיש בין חובה לזכות ולכן נקרא "בינוני"
קל. והזוכים להשיג ולהרגיש השגחת ה' מבחינת גילוי פנים במדרגתו הראשונה, המכונה "תשובה מיראה", נבחנים במידת בינונים, משום שרגשותיהם מתחלקים לב' חלקים, המכונים "ב' כפות המאזנים":
א.     כי עתה שזוכה ל"גילוי פנים" מבחינת "עולמך תראה בחייך", הרי כבר השיגו לכל הפחות מכאן ואילך את השגחתו יתברך הטובה, כראוי לשמו יתברך הטוב, ויש להם על כן "כף זכות".
ב.      אמנם כל הצער והיסורים המרים, שנחקקו היטב ברגשותיהם מכל הימים והשנים שקבלו השגחת הסתר הפנים מזמן העבר, מטרם שזכו ל"תשובה מיראה", הרי כל אלו עומדים בעינם ונקראים "כף חובה".
וכיון שיש להם ב' הכפות הללו, הערוכות זו לעומת זו, באופן:
א.     שמרגע תשובתם ולפניהם ערוכה ועומדת בעינה כף החובה,
ב.      ומרגע תשובתם ולאחריהם ערוכה ומובטחת להם כף הזכות,

הרי עת התשובה מיראה נמצאת להם "בין החובה ובין הזכות". ועל כן נקראים "בינונים".


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

29 בספטמבר 2013

אות קלא - בתשובה מאהבה, האדם מכריע את החובה לזכות ולכן נעשה צדיק

בתשובה מאהבה, האדם מכריע את החובה לזכות ולכן נעשה צדיק

קלא. והזכאים לבחינת גילוי פנים ממדרגה ב', המכונה "תשובה מאהבה", שזדונות נעשים להם אז כזכויות, נבחנים שהכריעו את "כף החובה" ל"כף זכות". דהיינו, שכל הצער והיסורים, שנחקקו בעצמותיהם בעת שהיו עומדים תחת השגחת הסתר פנים, הוכרעו עתה ונהפכו ל"כף זכות". כי כל צער ועצב נהפך לתענוג נפלא לאין קץ, ונקראים עתה "צדיקים", על שם שמצדיקים השגחת ה'.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

28 בספטמבר 2013

אות קלב - המתאמץ להאמין בשכר ועונש יכול לגלות מידת "בינוני" לשעתו

המתאמץ להאמין בשכר ועונש יכול לגלות מידת "בינוני" לשעתו

קלב. וצריכים לדעת, שמידת הבינונים האמורה נוהגת גם כן בשעת היות האדם אפילו תחת השגחת הסתר פנים. כי על ידי התאמצות יתירה באמונת שכר ועונש, מתגלה אליהם אור של בטחון גדול בה'. וזוכים לשעתם במדרגת גילוי פניו במידתם של בינונים. אלא החסרון הוא, שאינם יכולים לעמוד על מידותיהם שישארו כן בקביעות. כי להשאר בקביעות אי אפשר, אלא על ידי תשובה מיראה.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

27 בספטמבר 2013

אות קלג - הבחירה אפשרית רק בזמן הסתר, אבל עיקר העבודה היא לאחר תשובה מאהבה, כי אז תתקיים באדם מחשבת הבריאה ליהנות לנבראיו

הבחירה אפשרית רק בזמן הסתר, אבל עיקר העבודה היא לאחר תשובה מאהבה, כי אז תתקיים באדם מחשבת הבריאה ליהנות לנבראיו
קלג. גם יש לדעת, שמה שאמרנו, שאין ענין הבחירה נוהג אלא בזמן הסתר הפנים, אין הכוונה שאחר שזכה להשגחה של גילוי פנים אין לו עוד שום טורח ויגיעה בעסק התורה והמצוות, אלא אדרבה עיקר העבודה בתורה ומצוות כראוי מתחילה אחר שזכה האדם לתשובה מאהבה, כי רק אז אפשר לו לעסוק בתורה ומצוות באהבה ויראה, כמצווה עלינו, "ולא נברא העולם אלא לצדיקים גמורים".

אלא הדבר דומה למלך, שחשק לבחור לעצמו כל אוהביו הנאמנים לו ביותר שבמדינה, ולהכניסם לעבודתו בהיכלו פנימה. מה עשה: נתן צו גלוי במדינה, שכל הרוצה כקטן כגדול יבא אליו לעסוק בעבודות הפנימיות שבהיכלו. אבל העמיד מעבדיו שומרים רבים על פתחו של ההיכל, ובכל הדרכים המובילים להיכלו. וציווה אותם להטעות בערמה את כל המתקרבים להיכלו, ולהדיחם מהדרך המוביל להיכל.

וכמובן שכל בני המדינה התחילו לרוץ להיכל המלך. אמנם נידחו בערמת השומרים החרוצים. ורבים מהם התגברו עליהם, עד שהצליחו להתקרב אל פתח ההיכל. אלא ששומרי הפתח היו חרוצים ביותר. ומי שהוא שהתקרב אל הפתח, הסיתו אותו והדיחו אותו במזימה רבה, עד ששב כלעומת שבא.

וכן חזרו ובאו ושבו, ושוב התחזקו וחזרו ובאו ושבו, וכן חזרו חלילה כמה ימים ושנים, עד שנלאו מלנסות יותר. ורק הגבורים מהם, אשר מידת סבלנותם עמדה להם, וניצחו את השומרים ההם ופתחו הפתח, זכו תיכף לקבל פני המלך, שמינה כל אחד על משמרתו המתאימה לו.

וכמובן, שמאז ואילך לא היו להם עוד עסקים עם השומרים הללו, שהסיתו והדיחו אותם ומררו את חייהם כמה ימים ושנים בהלוך ושוב על הפתח, כי זכו לעבוד ולשמש מול הדר אור פני המלך בהיכלו פנימה.

כן הוא הדבר בעבודת הצדיקים הגמורים, שהבחירה הנוהגת בעת הסתר פנים, וודאי אינה נוהגת עוד מעת שפתחו הפתח להשגת ההשגחה הגלויה. אמנם מתחילים בעיקר עבודת ה' שמבחינת גילוי פנים. שאז מתחילים לפסוע על המדרגות הרבות ש"בסולם המוצב ארצה וראשו מגיע השמימה", כמו שכתוב: "וצדיקים ילכו מחיל אל חיל". וכמו שכתוב, ש"כל צדיק וצדיק נכווה מחופתו של חברו". אשר העבודות הללו מכשירות אותם לחפץ ה', שתתקיים בהם מחשבת ה' שבבריאה, שהיא "כדי להנות לנבראיו", כידו הטובה והרחבה.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

26 בספטמבר 2013

אות קלד - אין גילוי אלא במקום ההסתר

אין גילוי אלא במקום ההסתר

קלד. ורצוי לדעת החוק העליון הזה, שאין לך שום גילוי אלא במקום שהיה ההסתר, כמו בעניני העולם הזה, אשר ההעדר הוא קודם להויה, כי אין צמיחת החיטה נגלית אלא במקום שנזרעה ונרקבה. וכן בדברים העליונים, אשר ההסתר והגילוי יש להם יחס כפתילה והאור הנאחז בה. כי כל הסתר אחר שבא לתיקון, הנה נגלה בסיבתו האור המיוחס למין ההסתר הזה. והאור שנתגלה נאחז בו, כמו אור בפתילה. 


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  
  

25 בספטמבר 2013

אות קלה - איך בתורה מופיעות מילים גסות וכולן שמותיו של הבורא?

איך בתורה מופיעות מילים גסות וכולן שמותיו של הבורא?

קלה. ועם זה תבין מה שכתוב, ש"כל התורה כולה הם שמותיו של ה'". שלכאורה הדבר תמוה, כי מצינו הרבה דברים גסים, כמו שמות של רשעים: פרעה, ובלעם, וכיוצא בהם, ואיסור, וטומאה, וקללות אכזריות שבב' התוכחות, וכדומה. ואיך אפשר להבין, שכל אלו יהיו שמותיו של ה'?


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

24 בספטמבר 2013

אות קלו - גילוי ה' הוא משלם לבלתי שלם, ודרכינו היא מהבלתי שלם לשלם

גילוי ה' הוא משלם לבלתי שלם,
ודרכינו היא מהבלתי שלם לשלם

קלו. ולהבין זאת צריכים לידע, שלא דרכיו דרכינו. היות שמדרכינו הוא להגיע מהבלתי מושלם אל השלימות. ומדרכו באים לנו כל הגילויים מהשלימות אל הבלתי מושלם. כי מתחילה נאצלת ויוצאת מלפניו השלימות הגמורה. והשלימות הזו יורדת מפאת פניו ומשתלשלת בצמצום אחר צמצום דרך כמה מדרגות, עד שמגיעה לשלב האחרון המצומצם ביותר, המתאים לעולם החמרי שלנו. ואז מתגלה הדבר לנו כאן בעולם הזה.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

23 בספטמבר 2013

אות קלז - בעולם האצילות התורה והבורא הם אחד, אבל בעולם הזה התורה והבורא נפרדים

בעולם האצילות התורה והבורא הם אחד,
אבל בעולם הזה התורה והבורא נפרדים
קלז. ומהאמור תשכיל לדעת, אשר התורה הקדושה שלגובה מעלתה אין קץ, הנה לא נאצלה ויצאה מלפניו תיכף, כמות שהיא מצויה לעינינו כאן בעולם הזה, ש"התורה וה' אחד הם", ובתורה של העולם הזה לא ניכר זה כלל.
ולא עוד, אלא שהעוסק בה שלא לשמה, נעשית תורתו לו סם המות. אלא  שמתחילה כשנאצלה מלפני ה' הנה נאצלה ויצאה בתכלית השלימות, דהיינו בבחינת "התורה וה' אחד הם". וזה שנקרא "תורה דאצילות", שכתוב ש"הוא, חיותו ועצמותו אחד הם".

ואחר כך ירדה התורה מפאת פניו ונצטמצמה דרך המדרגה בצמצומים רבים, עד שניתנה מסיני, שנכתבה כמות שהיא לעינינו כאן בעולם הזה, בהתלבשותה בלבושים הגסים שבעולם החומרי.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

22 בספטמבר 2013

אות קלח - ההבדל בין תורה דאצילות לתורת העולם הזה היא בלבושים ולא בתורה עצמה

ההבדל בין תורה דאצילות לתורת העולם הזה
היא בלבושים ולא בתורה עצמה
קלח. אמנם אף על פי שהמרחק שבין לבושי התורה שבעולם הזה עד הלבושים שבעולם האצילות, הוא לאין ערוך, עם כל זה התורה עצמה, כלומר המאור שבתוך הלבושים, אין בו שום שינוי כל שהוא בין תורה דאצילות לתורה של עולם הזה.

ולא עוד אלא הלבושים הגסים הללו שבתורה של עולם העשיה שלנו, אינם שום פחיתות ערך אל המאור המתלבש בה. אלא אדרבה שחשיבותם עולה בהרבה לאין ערוך מבחינת גמר תיקונם על כל הלבושים הזכים שלה שבעולמות העליונים.

והוא מטעם שההסתר הוא סיבת הגילוי. שההסתר, אחר תיקונו בעת הגילוי, נעשה לגילוי כמו פתילה לאור הנאחז בה. וכל שההסתר הוא גדול ביותר, דרכו בעת תיקונו שיתגלה ויאחז בו האור הגדול ביותר.

הרי, שכל אלו הלבושים הגסים, שהתורה התלבשה בהם בעולם הזה, אינם כלל שום פחיתות ערך כלפי המאור המתלבש בה, אלא עוד להיפך.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

21 בספטמבר 2013

אות קלט - ככל שההסתר גדול יותר, כך תיקונו מגלה אור גדול יותר

ככל שההסתר גדול יותר, כך תיקונו מגלה אור גדול יותר

קלט. ובזה ניצח משה למלאכים, בטענתו: "כלום קנאה יש ביניכם, יצר הרע יש ביניכם?" דהיינו כמבואר, שההסתר היותר גדול מגלה את האור היותר גדול. והראה להם שבלבושים זכים אשר התורה מתלבשת בהם בעולם המלאכים, אי אפשר שיתגלו על ידיהם האורות היותר גדולים, כמו שאפשר בלבושים דעולם הזה.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

20 בספטמבר 2013

אות קמ - בעולם הזה הלבושים מסתירים את הבורא, בעולם הרוחני הלבושים מגלים את הבורא

בעולם הזה הלבושים מסתירים את הבורא,
בעולם הרוחני הלבושים מגלים את הבורא
קמ. הרי נתבאר שאין שום שינוי במשהו מתורה של עולם האצילות, ש"התורה וה' אחד הם", עד התורה שבעולם הזה. אלא כל ההבחן הוא בלבושים. כי לבושים שבעולם הזה המה מעלימים ה' ומסתירים אותו.

ותדע שעל שם התלבשות ה' בתורה הוא מכונה בשם "מורה", להודיעך שאפילו בעת הסתר הפנים, ואפילו בבחינת ההסתר הכפול, הרי ה' הוא שורה ומלובש בתורה.

אלא שלבושי התורה הגסים לעינינו המה בחינת כנפים, המכסים ומסתירים את ה', המלובש ומסתתר בהם. אמנם כשזוכה האדם לגילוי פנים בתשובה מאהבה בבחינתה הד' נאמר עליו: "ולא יִכָּנֵף עוד מורֶיך והיו עיניך רואות את מורֶיך", כי מאז ואילך אין לבושי התורה מכניפים ומסתירים עוד את ה' ונתגלה לו לנצח, כי "התורה וה' אחד הם".


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

19 בספטמבר 2013

אות קמא - הבורא: "אותי עזבו, תורתי שמרו, כי המאור שבה יחזירכם למוטב"

הבורא: "אותי עזבו, תורתי שמרו, כי המאור שבה יחזירכם למוטב"

קמא. ובזה תבין הכתוב: "הלוואי אותי עזבו ותורתי שמרו, המאור שבה מחזירן למוטב", שלכאורה תמוה. אמנם כוונתם כי המה היו צמים ומתענים למצוא גילוי פניו. ואומר להם הכתוב בשם ה': הלואי שתעזבו אותי, כי כל יגיעתכם לריק וללא הועיל. משום שאינני נמצא בשום מקום אלא בתורה. לכן שמרו את התורה ושם תחפשו אותי, והמאור שבה יחזירכם למוטב, וִתִמְצָאֻנְנִי.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

18 בספטמבר 2013

אות קמב - חוכמת הקבלה כוללת את כלל המציאות: עולם, שנה, נפש ודרכי קיומם

חוכמת הקבלה כוללת את כלל המציאות:
עולם, שנה, נפש ודרכי קיומם
קמב. ועתה אפשר לבאר מהות חכמת הקבלה, באופן שיספיק למושג נאמן בטיב החכמה ההיא, שלא להטעות את עצמו בדמיונות כוזבים, שההמונים למרביתם מדמים לעצמם. וצריך שתדע שהתורה מתחלקת לד' בחינות המקיפות את כל המציאות:
ג' בחינות - נבחנות בכלל המציאות שבעולם הזה, שנקראים עולם, שנה, נפש.

בחינה ד' - דרכי קיומם של אותם ג' חלקי המציאות, דהיינו הזנתם והנהגתם וכל מקריהם.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

17 בספטמבר 2013

אות קמג - עולם - חיצוניות, נפש - פנימיות, שנה - השתלשלות, ודרכי קיומם - קיום המציאות

עולם - חיצוניות, נפש - פנימיות, שנה - השתלשלות, ודרכי קיומם - קיום המציאות
קמג. פירוש, כי:
א. החיצוניות של המציאות, כמו השמים והרקיעים והארץ והימים וכדומה, הכתובים בתורה, כל אלו מכונים בשם "עולם",

ב. והפנימיות של המציאות, דהיינו האדם והבהמה והחיה והעוף וכדומה, המובאים בתורה, אשר ישנם במקומות שנקראים חיצוניות, מכונים בשם "נפש",

ג. והשתלשלות המציאות לדורותיהם - מכונה בשם "סיבה ומסובב". למשל, כמו ההשתלשלות של ראשי הדורות, מאדם הראשון עד יהושע וכלב באי הארץ, המובאת בתורה, שהאב נבחן ל"סיבה" אל בנו ה"מסובב" על ידו. הנה  ההשתלשלות הזו של פרטי המציאות בדרך סיבה ומסובב מכונה בשם "שנה".

ד. וכל דרכי הקיום של כל המציאות הן מהחיצוניות ומהפנימיות לכל דרכי הנהגותיהם ומקריהם, המובאים בתורה, מכונים בשם "קיום המציאות".


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

16 בספטמבר 2013

אות קמד - עולם, שנה, נפש וקיומם נחתמים מעולם עליון לתחתון ממנו

עולם, שנה, נפש וקיומם נחתמים מעולם עליון לתחתון ממנו
קמד. ותדע שד' העולמות הנקראים בחכמת הקבלה: "אצילות", "בריאה", "יצירה", "עשיה", בעת שנשתלשלו ויצאו הנה יצאו זה מזה בבחינת חוֹתָם וְנָחְתָּם. כלומר, כמו שכל מה שנמצא רשום בחותם, מתגלה בהכרח ויוצא בדבר הנחתם ממנו, לא פחות ולא יותר.

כן היה בהשתלשלות העולמות. באופן שכל ד' הבחינות, שהם עולם, שנה, נפש וקיומיהם שהיו בעולם האצילות, יצאו כולם ונחתמו ונתגלו דוגמתם גם בעולם הבריאה. וכן מעולם הבריאה יצאו ד' הבחינות הללו כולם ונחתמו ונתגלו דוגמתם גם לעולם היצירה. ומעולם היצירה, יצאו ד' הבחינות הללו כולם ונחתמו ונתגלו דוגמתם עד לעולם העשיה.

באופן, שכל ג' הבחינות שבמציאות שלפנינו, עולם, שנה, נפש, עם כל דרכי הקיום שלהם, הערוכים לעינינו כאן בעולם הזה, הנה נמשכו ונתגלו כאן מעולם היצירה, והיצירה מן שלמעלה ממנו. באופן שמקור כל הפרטים המרובים הללו שלעינינו הם בעולם האצילות. ולא עוד אלא אפילו אותם החידושים המתחדשים ובאים היום בעולם הזה, הנה מוכרח כל חידוש להתגלות מקודם מלמעלה בעולם האצילות, ומשם בא ומשתלשל ונגלה לנו בעולם הזה.

וזה שכתוב: "אין לך כל עשב מלמטה, שאין עליו מזל ושוטר מלמעלה, שמכה עליו ואמר לו, גדל" וזה שכתוב: "אין אדם נוקף אצבעו מלמטה, עד שמכריזין עליו מלמעלה".


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

15 בספטמבר 2013

אות קמה - התורה בעולם הזה - "תורת הנגלה", התורה בעולמות אצילות, בריאה, יצירה - חוכמת הקבלה

התורה בעולם הזה - "תורת הנגלה", התורה בעולמות אצילות, בריאה, יצירה - חוכמת הקבלה
קמה. ותדע שבחינת התלבשות התורה בג' בחינות המציאות עולם שנה נפש, וקיומיהם שבעולם הזה החומריים, הנה מכאן נמצאים לנו האיסור והטומאה והפסול, שבאים ב"תורה הנגלית", שה' מלובש בה ככתוב: "התורה וה' אחד הם". אלא בהעלם והסתר גדול, היות והלבושים החומריים האלו המה הכנפיים, המכסים ומעלימים אותו.

אמנם התלבשות התורה בבחינת עולם, שנה, נפש הזכים וקיומיהם שבג' העולמות העליונים, שנקראים אצילות, בריאה, יצירה, המה מכונים בכללם בשם "חכמת הקבלה".


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

14 בספטמבר 2013

אות קמו - בהסתר לומד "תורת הנגלה", בגילוי לומד חוכמת הקבלה

בהסתר לומד "תורת הנגלה", בגילוי לומד חוכמת הקבלה
קמו. באופן שחכמת הקבלה והתורה הנגלית הם היינו הך. אלא בעוד שהאדם מקבל מבחינת השגחה של הסתר פנים, וה' מסתתר בתורה, נבחן שעוסק ב"תורת הנגלה", כלומר שאינו מוכשר לקבל שום הארה מתורה דיצירה, ואין צורך לומר  עוד מלמעלה ליצירה.

וכשהאדם זוכה לגילוי פנים, אז מתחיל לעסוק בחכמת הקבלה. היות ולבושי התורה הנגלית בעצמם נזדככו בעדו ונעשתה תורתו תורת היצירה, שנקראת "חכמת הקבלה". ואפילו הזוכה לתורה דאצילות, אין הפירוש שנתחלפו לו אותיות התורה, אלא אותם הלבושים עצמם של התורה הנגלית נזדככו לו ונעשו ללבושים זכים מאוד, כמו שכתוב: "ולא יִכָּנֵף עוד מורֶיך, והיו עיניך רואות את מורֶיך", שאז נעשו בבחינת "הוא, חיותו ועצמותו אחד הם".


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

13 בספטמבר 2013

אות קמז - העוסק בתורה קובע, אם עוסק בנגלה או בנסתר

העוסק בתורה קובע, אם עוסק בנגלה או בנסתר
קמז. וכדי לקרב הדבר מעט אל השכל, אתן לך דוגמא. למשל, כי בעוד שהיה האדם בזמן הסתר פנים, הנה בהכרח שהאותיות ולבושי התורה היו מסתירים את ה', כי על כן נכשל על ידי הזדונות והשגגות שעשה. ואז היה מוטל תחת שבט העונש, המלבושים הגסים שבתורה, שהם טומאה ואיסור ופסול וכדומה.

אמנם בעת שזוכה להשגחה הגלויה ולבחינת תשובה מאהבה, שהזדונות נעשו לו כזכויות, הרי כל הזדונות והשגגות שנכשל בהם מעת היותו תחת הסתר פנים, הנה נתפשטו עתה מלבושיהם הגסים והמרים מאד, ונתלבשו בבחינת לבושי אור ומצווה וזכויות. כי אותם הלבושים הגסים בעצמם נתהפכו לזכויות, שהמה עתה בחינת לבושים הנמשכים מעולם האצילות או בריאה, שהמה אינם מכניפים ומכסים על ה"מורה", אלא אדרבה "והיו עיניך רואות את מורֶיך".

הרי שאין שום חילוף של משהו בין תורה דאצילות לתורה שבעולם הזה, דהיינו בין חכמת הקבלה לתורת הנגלה. אלא שכל ההבחן הוא רק בבחינת האדם העוסק בתורה. ושנים עוסקים בתורה, בהלכה אחת ובלשון אחת ממש, ועם כל זה לאחד תהיה התורה ההיא בבחינת חכמת הקבלה ותורה דאצילות, ולשני תהיה תורה דעשיה ונגלה. 


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

12 בספטמבר 2013

אות קמח - הגר"א: לימוד התורה מסוד שבעולם העשיה לפשט שבעולם האצילות, שנפשטה מהסתרות


הגר"א: לימוד התורה מסוד שבעולם העשיה לפשט
שבעולם האצילות, שנפשטה מהסתרות

קמח. ובזה תבין צדקת דברי הגר"א מווילנא ז"ל בסידורו, בברכת התורה, שמתחילים התורה בסוד, דהיינו תורת הנגלה עולם העשיה, שהיא בחינת נסתר, שה' מסתתר שם לגמרי. ואחר כך ברמז, כלומר שנתגלה ביותר בתורה של עולם  היצירה. עד שזוכה לפשט, שהוא תורה של עולם האצילות, שנקראת "פשט" משום שנתפשטה מכל הלבושים המסתירים לה'.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

11 בספטמבר 2013

אות קמט - ד' עולמות של קדושה ערוכים לעומת ד' עולמות של הקליפות

ד' עולמות של קדושה ערוכים לעומת ד' עולמות של הקליפות

קמט. ועכשיו אפשר לתת מושג והבחן בד' העולמות, הנודעים בחכמת הקבלה בשמות אצילות, בריאה, יצירה, עשיה של הקדושה, ובד' העולמות אצילות, בריאה, יצירה, עשיה של הקליפות, הערוכים לעומת אצילות, בריאה, יצירה, עשיה של הקדושה. ותבין זה מהביאור בד' הבחינות של השגת השגחת ה' ומד' המדרגות של האהבה. ונבאר מתחילה את ד' העולמות אצילות, בריאה, יצירה, עשיה של הדקדושה. ונתחיל מלמטה מעולם העשיה.


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא  

  

10 בספטמבר 2013

אות קנ - ד' בחינות גילוי ההשגחה שבעולמות

ד' בחינות גילוי ההשגחה שבעולמות
קנ. נתבארו כבר ב' הבחינות הראשונות של ההשגחה מבחינת הסתר פנים ושניהם בחינת עולם העשיה. כי על כן כתוב בספר עץ חיים של האר"י שעולם העשיה רובו רע. וגם אותו מיעוט טוב שישנו בו מעורב גם כן יחד עם הרע בלי להכירו. פירוש: כי מצד ההסתר הא' נמשך שרובו רע, דהיינו היסורים והמכאובים שמקבלי ההשגחה הזאת מרגישים. ומצד ההסתר הכפול נמצא, שגם הטוב מתערב ברע ואין הטוב ניכר לגמרי.

והבחינה הראשונה של גילוי פנים היא בחינת עולם היצירה. ולכן כתוב בספר עץ חיים, שעולם היצירה חציו טוב וחציו רע. דהיינו שהמשיג הבחינה הראשונה של גילוי פנים, שהיא בחינה א' של האהבה התלויה בדבר, המכונה רק "תשובה מיראה", הוא נקרא "בינוני", והוא חציו חייב וחציו זכאי.

והבחינה השניה של האהבה שהיא גם כן תלויה בדבר, אלא שאין שום זכר ביניהם מהיזק ורע כל שהוא, וכן בחינה ג' של האהבה, שהיא בחינה א' של "אהבה שאינה תלויה בדבר", שתיהן בחינת עולם הבריאה. ולכן כתוב בספר עץ חיים,  שעולם הבריאה הוא "רובו טוב ומיעוט הרע אינו ניכר" ומתוך שהבינוני זוכה למצווה אחת, הוא מכריע את עצמו לכף זכות, שנקרא משום זה "רובו טוב". והיינו בחינה ב' של האהבה. ומיעוט הרע שאינו ניכר שישנו בבריאה, נמשך מבחינה ג' של האהבה, שהיא "אהבה שאינה תלויה בדבר". וגם כבר הכריע את עצמו לכף זכות, אמנם עדיין לא הכריע את העולם כולו, שנמצא מזה שמיעוטו רע, כי עדיין אין האהבה הזו בבחינת נצחיות. אמנם אין המיעוט הזה ניכר, כי עדיין לא הרגיש שום רע והיזק אפילו כלפי אחרים.

ובחינה ד' של האהבה, שפירושה "אהבה שאינה תלויה בדבר וגם היא נצחית", היא בחינת עולם האצילות. וזה שכתוב בספר עץ חיים, שבעולם האצילות אין שום רע כל שהוא, ושם "לא יגורך רע". כי אחר שהכריע גם את העולם כולו לכף זכות, הרי האהבה נצחית ומוחלטת, ולא יצוייר עוד שום כיסוי והסתר לעולם, כי שם מקום גילוי הפנים לגמרי, כמו שכתוב "ולא יכנף עוד מוריך, והיו עיניך רואות את מוריך". כי כבר יודע כל עסקיו של ה' עם כל הבריות בבחינת ההשגחה האמיתית, המתגלה משמו "הטוב והמיטיב לרעים ולטובים".


לפרק הקודם               לתוכן העניינים                 לפרק הבא